Ментално здравље младих - није срамота ићи код психотерапеута

Готово да не прође дан, а да се неко не пожали да је под стресом, узнемирен, нерасположен, забринут. Платформу за психотерапију, која је потпуно бесплатна, осмислила је психолог Милица Крстић са својим колегама психотерапеутима.

Да ли све стрес мучи и младе објаснила је Милица Крстић психолог, гостујући у Јутарњем програму РТС-а. „Чини ми се да су млади све свеснији свог менталног здравља, с обзиром да су ту и интернет и друштвене мреже. Једноставно, људи су у прилици да истражују шта им се дешава када примете неки од симптома“, рекла је психолог.

Истиче да је то и мач са две оштрице, јер може да донесе и много проблема. На пример, на мрежама млади виђају друге људе и мисле да су они срећнији од њих.

„Очекивање околине је превелико за младе људе, да треба да буду сјајни, а они су незадовољни, јер мисле да су просечни. Многи су у депресији, усамљени тужни, анксиозни“, рекла је Крстићева.

Истиче да је страх који је владао током пандемије утицао на људе да се „одвоје од својих осећања", па су се везали за екране и друштвене мреже. А то је наводи - погрешно, јер човеку је потребно дружење.

„Током 2020. године неколико мојих пријатеља је покушало да изврши самоубиство, двоје је у томе и успело. То ме је навело да направим онлајн платформу која ће помоћи људима да буду добро. На платформи учествује око 90 терапеута, на девет језика. Нема радног времена, а време посвећено кориснику, која је потпуно бесплатано и траје око 60 минута“, навела је Крстићева.

Напомиње да је најважније градити поверење између родитеља и деце и да су потребни разговор и стрпљење.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво