Клиника за неурохирургију УКЦС једина у овом делу Европе се бави хирургијом периферног нервног система

Недавно је на Клиници за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије урађена хиљадита операција плексус брахијалиса. Како се пацијент данас осећа и о каквој интервенцији је реч, за РТС говори проф. др Лукас Расулић.

Хиљадита операција плексус брахијалиса обављена је на двадесетосмогодишњем мушкарцу који је пре шест месеци доживео саобраћајну несрећу и који је месец дана био у коми. Гост Јутарњег програма, професор др Лукас Расулић каже да је пацијент добро и отпуштен је из болнице већ осмог постоперативног дана без икаквих компликација.

„Овај пацијент је повређен као мотоциклиста и у тим случајевима најчешће долази до повреде плексуса брахијалиса, односно раменог живчаног сплета. Пошто је имао више удружених повреда његово лечење је трајало доста дуго тако да је ова операција изведена много касније“, напомиње професор.

Шта је плексус брахијалис

Током еволуције, када се човек усправио и почео да хода на две ноге и користи руке, сви сигнали који се преносе од мозга ка периферији и од периферије ка мозгу преносе се кроз периферне нерве. Сложеност горњег и доњег екстремитета у извођењу финих покрета, као и свих кретњи које долазе из мозга је усложњена биолошким формирањем раменог живчаног сплета, сплета нервних влакана удружених у нервне снопове, а потом у нервна стабла, на горњем екстремитету као рамени живчани сплет, а на доњем екстремитетима, као крснослабински, односно лумбосакрални плексус, објашњава гост Иване Божовић.

„То је најсложенија нервна структура и каже се у литератури, а описано је у пракси, да када вам је прекинут или оштећен нерв, мења вам се мозак“, истиче проф. Расулић.

Овакве операције, у зависности од случаја до случаја и тежине оштећења, трају по неколико сати. Овом патологијом се у свету не бави много центара, а Неурохируршка клиника УКЦС је практично једини центар у југоисточној Европи који то ради и међу водећим у Европи и свету по резултатима.

Резултат операције видљив после две године

„Жељени резултат се не постиже одмах, већ после извесног времена које је потребно да се нервна влакна регенеришу, а један милиметар дневно је брзина регенерације. Тако да је у просеку неко време када контролишемо пацијенте око две године“, напомиње професор.

Од хиљаду пацијената који су до сада оперисани у односу на тежину ових повреда, од осамдесете године до данашњег дана на челу са професором Мирославом Самрџићем, пиониром и доајеном ове хирургије, па до данашњег тима, сви пацијенти су испраћени у току две године и евидентирано је њихово функционално користан опоравак када им је потпуно одузет екстремитет поново у функцији.

„Ми смо једини центар који се бави секундарном нервном репарацијом. Одељење за хирургију периферног нервног система Клинике за неурохирургију УКЦС је једини центар у Србији и овом делу Европе и носилац два европска пројекта за изврсност у лечењу ових пацијената и едукацију младих кадрова“, наглашава професор др Лукас Расулић.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво