Читај ми!

Препарати неће много помоћи, имунитет се стиче само на два начина

Постоји низ вакцина које су обавезне у здравственом систему Србије, али и оних које су препоручене. Које би требало да примимо? Како још можемо да ојачамо свој имунитет?

Професор Медицинског факултета у Београду др Милош Марковић каже да, како бисмо имали јак имуни систем, треба да се хранимо здраво, да имамо довољно одмора и што мање стреса у животу. Никакви препарати неће много помоћи, наводи доктор.

Постоје само два начина да стекнемо имунитет на одређену болест, а то су или да је прележимо, или да се вакцинишемо.

„Вакцине су жртве свог успеха, ја стално опомињем да треба да се плаши боелсти, а не вакцина. Неко ко је у свом окружењу имао некога ко је боловао од тешких болести, а које сада не виђамо само због вакцина, не би имао проблема са вакцинацијом. Само док се вакцинишемо нема тих болести“, поручује др Марковић.

Говорећи о разлици између обавезних и препоручених вакцина, др Марковић наводи да је разлика у папирологији, терминологији и финансирању. Истиче и пример вакцине против ХПВ вируса, која је од недавно препоручена и бесплатна је за младе од 9. до 19. године.

У понедељак се навршава трећа година од првог случаја ковида 19 у Србији. Тим поводом др Марковић је рекао да је мало оних који нису прележали ковид, а свима који нису прележали омикрон варијанту овог вируса препоручује да се вакцинишу вакцином која је почела да се даје у септембру.

Напомиње да је важно да се на овај начин заштите сви старији од 65 година, хронични олесници и они којима је ослабљен имунитет.

Сваки дан умре пет до десет људи, готово 1.000 људи оболи, тако да ризик и даље постоји, закњучује доктор Марковић.

уторак, 30. мај 2023.
16° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.