Читај ми!

ХПВ вакцина је сигурна заштита од рака грлића материце, јединог рака који се може превенирати

ХПВ вакцина је почетком јуна стигла у домове здравља широм Србије. Шта уочавају стручњаци: колико је интересовање, где највише и коме може да помогне та вакцина говори епидемиолог др Ивана Беговић Лазаревић из Градског завода за јавно здравље.

До сада је на територији Града Београда дато укупно око 8.400 доза ХПВ вакцине, а број оних који су примили прву дозу вакцине, што је највалиднији показатељ колика је заинтересованост, износи око 100 до 150 доза недељно, наводи др Ивана Беговић Лазаревић.

Много је већи број вакцинисаних девојчица, додаје гошћа Јутарњег програма, мада се вакцина препоручује и дечацима јер су пре свега мушкарци преносиоци ХПВ вируса, наглашава докторка.

Просечна старост вакцинисаних се креће између 13 и 15 година. Најчешће питање које млади постављају је када могу да ступе у сексуалне контакте, да ли већ после прве дозе, или када приме све три.

Докторка Беоговић Лазаревић наводи да је најсигурније уколико сачекају да приме све три дозе, али да и прва доза даје довољну заштиту, како је показала студија коју је спровела Светска здравствена организација.

Дечаке углавном интересује да ли и они морају да приме вакцину.

Што се тиче територије Града Београда, предњачи општина Нови Београд у којој је дато највећи број вакцина, али забрињава податак да је у приградским општинама тај број готово занемарљив.

Од чега штити ХПВ вакцина

Рак грлића материце је једини карцином који је могуће превенирати и управо ХПВ вакцина томе служи. С обзиром на то да је Републички фонд обезбедио да популација маладих узраста од 9 до 19 година прима потпуно бесплатно ову релативно врло скупу вакцину, чија цена за једну дозу износи преко сто евра, нема разлога да обухват не буде потпун.

Иначе, ХПВ је једна од најбезбеднијих и врло ефикасних вакцина. Деца до 15 година примају две дозе, а деца која су напунила 15 година морају да се вакцинишу са три дозе и студије су показале да се после месец дана од комплетирања вакцинације код 99 одсто вакцинисаних развијају неутралишућа антитела, наглашава докторка Ивана Беговић Лазаревић.

Ова вакцина производи и такозвану, имунолошку меморију, што значи да је имунитет дуготрајан и највероватније и доживотан.

Вакцину могу да приме и старији, односно до 26. године, како стоји у упутству произвођача, као и они који су већ ступили у сексуалне односе, само у том случају имуни одговор ће бити нешто слабији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво