Читај ми!

Симптоми сломљеног срца слични су инфаркту

Све више Американаца живи са сломљеним срцем, а нова студија указује да је овај синдром у порасту у целом свету. Тај болан осећај повезан је са различитим дијагнозама.

Студија коју је објавио часопис Journal of American Heart Association, открила је да је синдром сломљеног срца у порасту у људској популацији. У часопису се објашњава на који начин реагују срце и мозак када се сусретну са анксиозношћу или стресом.

Синдром „такотсубо", један је од синдрома сломљеног срца и може да се манифестује као срчани удар, изазивајући бол у грудима и кратак дах, пошто срчани мишић ослаби.

„То се обично дешава после неког тешког емоционалног или физичког догађаја, као што је раскид, саобраћајна несрећа или чак рођенданска забава изненађења", истакла је је др Сузан Ченг, која је водила студију.

Како се наводи у студији, пораст синдрома сломљеног срца, погађа и мушкарце и жене, жене у периоду живота од 50. до 74. године, много више. Од 135.463 случаја синдрома "сломљеног срца" пријављених у Сједињеним Државама од 2006. до 2017. године, 88,3 одсто је било код старијих жена.

Како препознати дијагнозу

„Многи од нас су усредсредили бар део своје енергије покушавајући да разумеју шта се дешава око овог специфичног синдрома, на пример како препознати дијагнозу и поставити дијагнозу. Иако ретки, тешки случајеви синдрома могу довести до смрти", истакла је др Сузан Ченг, уз напомenu, да су људи са овим синдромом били на интензивној нези покушавајући да се опораве. Овај синдром најчешће изазива стрес, јер је он „шок за систем".

Сматра да синдром сломљеног срца још увек није озбиљно схваћен. Најорганизованији и најсвеобухватнији доступни подаци налазе се у бази података националних болничких узорака САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво