Мањи тањири плаве боје помоћи ће вам да једете мање

Да ли сте и овог викенда претеривали са храном? Последице нећете одмах видети, али уколико са тим наставите и следећег викенда, може бити проблема.

Кратки рокови, мејлови који непрекидно стижу, брдо папира на столу, састанци који се нижу – тако многи описују своју радну недељу.

Викендом се опуштамо, а неретко и препуштамо слатким и сланим калоричним залогајима. Грицкалице, теста, слаткиши – дугачак је списак намирница које се смењују за нашом трпезом.

„Углавном се то завршава претераним уносом и то празних калорија – простих шећера, засићених масти, пуно слане зачињене хране и то се неповољно одражава на наше здравље, број килограма“, напомиње Јована Срејић Ферлуга, нутрициониста.

„Претеривање у исхрани и заборављање физичке активности као последица може да има преоптерећеност организма и осећај већег умора него у току радне недеље“, наглашава др Верослава Станковић, специјалиста исхране.

За почетак престаните да једете испред телевизора или рачунара.

„За сваки оброк би било важно да с фокусирамо искључиво на храну. Да угасимо телевизор, да затворимо лаптоп, да спустимо телефон, јер је потребно да сав наш фокус буде усмерен на то када ћемо осетити да смо сити. Уколико је наша пажња подељена може се десити да поједемо много већу количину хране, пре него што схватимо да смо претерали“, додаје нутриционисткиња.

„Када смо у друштву са пријатељима или телевизије доста смо опуштенији, мање обраћамо пажњу на исхрану, много више на неке друге ствари и онда неконтролисано једемо, брже жваћемо и уносимо већу количину хране него што нам је стварно неопходно“, објашњава докторка.

Све што планирате да поједете, сервирајте.

„Када сервирамо храну, и склонимо храну са стола, вишак хране, онда имамо и ограничења. То је више психолошки фактор, него стварно количински фактор. То може да буде већа количина хране у самом тањиру, а опет да не буде толико претерано, јер присуство веће количине хране на столу тера нас да уносимо више хране и да досипамо у тањир“, истиче др Станковић.

„Важно је да унапред мислимо о величини порције, неки предлог истраживача је да користимо што мање тањира и у плавој боји, јер то чини да поједемо мање“, каже нутриционисткиња. 

Уколико не можете да запамтите, записујте све што поједете.

„Често људи кажу добио сам пар килограма, али нисам ништа променио у исхрани. Значи да се тим особама дешава да грицкају и када су цео дан у кући, прођу поред кухиње узму залогај овог оног и зато је можда добра идеја да записујете шта поједете и попијете, како бисте знали колико сте појели“, истиче нутриционисткиња Јована Срејић Ферлуга.

„Сваки писани документ нам показује где смо правили грешке. Поред хране треба да пишемо и количину воде коју уносимо, јер обавезно заборавимо и ту воду“, напомиње докторка Верослава Станковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. јул 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом