Зашто у друштву једемо скоро двоструко више него када смо сами

Ново истраживање објављено у часопису "The American Journal of Clinical Nutrition" указује да конзумирање веће количине хране, када смо окружени породицом и пријатељима, повезано са феноменом који су назвали – „у друштву је лакше“.

Група истраживача са Универзитета у Бирмингему, коју је водила др Хелен Рудок, систематски је прегледала више од 40 студија које су користиле експерименталне и неексперименталне приступе за испитивање уноса хране. 

Преглед је потврдио хипотезу истраживача. Више једемо када смо са пријатељима или породицом. Такође, закључак је и да мењамо навике за столом када смо у друштву људи које не познајемо.

Досадашње студије откриле су да су величине оброка између 29 одсто и 48 одсто веће кад се једе са пријатељима, него када су људи сами. Међутим, треба имати у виду и остале факторе као што су пол и гојазност, али и то, колико добро познајемо људима са којима једемо.

„Пронашли смо снажне доказе да људи једу више хране док једу са пријатељима и породицом, него када су сами“, рекла је др Рудок .

Жене су јеле мање порције пред мушкарцима, без обзира да ли су им пријатељи или их не познају.

Људи који имају вишак килограма углавном су јели мање кад су у јавности.

„Људи желе да пренесу позитивне утиске непознатим особама. Зато у тим ситуацијама бирају мале порције хране. Пошто се бојимо туђих предрасуда, и то може утицати на наш избор о томе шта ћемо и колико појести у друштву. Овде се већ у причу уводе анксиозност и дискриминација“, објаснила је др Рудок и додала да анализа резултата из студија показују да храну често бирамо тако што сматрамо, да ће на основу тога, о нама бити донет некакав суд.

Јело са другима је друштвени чин, начин повезивања са другима, ритуал који има бројне позитивне ефекте. Зато не чуди што једемо више када смо у друштву породице и пријатеља.

С друге стране, неке је стид самих себе када, сами, у четири зида, једу превелике количине хране.

Стручњаци зато свакако препоручују оброке у друштву, али, не само због хране већ и због дружења, размене искустава и квалитетно проведеног времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. септембар 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом