Масна храна греје током хладних дана, шаргарепа и наранџа чувају здравље

Да ли сте знали да постоји храна од које ће вам бити топлије? Масна меса и сиреви, житарице и сезонско воће и поврће најбољи су избор за хладне дане.

Зима има предности и мане, али јој је највећи минус, поред оног температурног, утицај на наш организам. Хладноћа погађа мозак, плућа, зглобове, срце, крвне судове.

Зато се у наредном периоду утоплите. Са собом носите шал, капу, рукавице. Ако ни то не помогне, треба променити јеловник. Постоје намирнице које нас „греју“. На подужем списку такозваних грејача налази се јака и масна храна.

Специјалиста исхране др Верослава Станковић каже да током зиме треба уносити масну храну.

„Истина је да та масна храна повећава нашу топлоту. Угљени хидрати повећавају енергију, али масна повећава топлоту“, наводи Станковићева.

Станковићева саветује да се конзумира храна која има засићене масти. „То су маснија меса, маслац и маснији сиреви, млечни производи. Међутим не треба претеривати, јер то може довести до болести и повећања телесне масе“, додаје Станковићева.

Марија Стојановић са Института за физиологију Медицинског факултета у Београду указује на термички ефекат хране.

„То значи да се приликом уношења хранљивих материја, односно њихове обраде ослобађа топлота. Обрада подразумева варење хране, депоновања, преузимање у дигестивни тракт. Сви ти процеси захтевају енергију и самим ослобађањем енергије, ослобађа се топлота“, објашњава Стојановићева.

Житарице – одлична припрема за хладан дан

Почните дан житарицама, оне ће вас припремити за хладни радни дан.

Нутрициониста Ана Тодоровић наглашава да су хељда и овас житарице које је најподесније јести током јутра, јер ће организам добити добру радну енергију за цео дан.

„Врло једноставно се справљају и најбоље када су у целом зрну. Увече се потапају у воду, кратко прокувају и ујутру се могу конзумирати са сувим воћем и орашастим плодовима“, каже Тодоровићева.

Нема ништа лепше него када после минуса уђете у кућу, а на столу вас чека топла супа или неки топли напитак. Ипак, водите рачуна да те намирнице не буду вреле.

Врели напици доводе до прегрејавања нашег организма, отпуштања вишка топлоте и знојења и сасвим супротног ефекта – хлађења.

Са друге стране, хладнији напици доводе до стварања топлоте, што ће довести до варења.

Препоручују се и сезонско воће и поврће. Рен се добро комбинује са месом и поврћем, а шаргерапа, целер, цвекла се најбоље конзумирају у свежем облику.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво