Љубитељи пасте су здравији и нису склони гојењу

Софија Лорен је једном приликом за своју беспрекорну фигуру рекла: „Све што видите, дугујем шпагетама“, а ако је паста била довољно добра за једну од најславнијих италијанских лепотица, онда је вероватно добра и за друге људе. А љубитељи пасте на своју срећу однедавно имају чак и науку на својој страни.

Према студији представљеној на годишњем састанку Друштва за борбу против гојазности у САД, љубитељи пасте су много здравији у односу на оне који је уопште не једу.

Подаци су прикупљани између 2001. и 2012. године, а истраживачи су утврдили да љубитељи пасте једу мање засићених масти и рафинисаног шећера, те да уносе више есенцијалних витамина и минерала, преноси Индипендент.

„Паста може бити одличан темељ за квалитетну исхрану, јер је савршена подлога за унос поврћа, воћа, белог меса, рибе и махунарки“, нагласила је Дајен Веланд, нутриционисткиња и менаџерка удружења „Нешнл паста асосиејшн“ (National Pasta Association).

Додаје да се новом анализом ставља акценат на прехрамбену важност житарица, које су саставни део здраве исхране.

Иако је реч о доброј вести за љубитеље пасте, важно је ипак имати на уму да је студију спровело удружење „Нешнл паста асосијешн“, коме је циљ да докаже постојање благотворног деловања те намирнице на здравље.

Међутим, није први пут да се паста повезује са здравијим животом. Прошле године, студија је показала да људи који једу пасту имају нижи индекс телесне масе и ужи струк у односу на особе које је не једу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. јул 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом