Читај ми!

Антибиотике узимајте само када је неопходно!

Немојте користити антибиотике за снижавање температуре, узимајте их само када их лекар препише и онако како је преписао, не скраћујте време терапије и не мењајте дозе, поручују стручњаци истичући да нас неправилна и претерана употреба оваквих лекова може у скорој будућности довести до тога да останемо без „оружја за борбу против бактерија и бактеријских инфекција“.

Антибиотике узимајте само када је неопходно! Антибиотике узимајте само када је неопходно!

Истраживање спроведено у 12 земаља, међу којима је и Србија, показало је да пречесто пијемо антибиотике, али и да их погрешно употребљавамо, због чега свако у неком тренутку у неком делу света може бити заражен бактеријом отпорном на познате лекове.

У данима када Светска здравствена организација први пут организује Светску недељу правилног коришћења антибиотика, и у Србији почиње кампања просвећивања и грађана, али и здравствених радника.

Директор Инфективне клинике, Горан Стевановић рекао је за РТС да је Србија део света и као таква пред проблемом све веће отпорности бактерија на антибиотике који су доступни.

„Треба да схватимо, као заједница, и стручна али и општа, да су антибиотици ресурс који је врло исцрпљив и врло ограничен. Ако их не будемо користили рационално, то јест само када је то неопходно и само по савету лекара нећемо имати чиме да лечимо болеснике“, упозорава др Стевановић.

Постоје бактерије, истиче директор Инфективне клинике, које су осетљиве само на неколико или чак један лек, али постоје терапијске стратегије и постоје резервни лекови који се могу користити у таквим случајевима. Нажалост, таквих критичних болесника је све више, а такав тренд је и код нас.

„На срећу, још се нисмо сусрели са пацијентима код којих не можемо да нађемо решење што се тиче избора антибиотика. Они су проблематични за лечење због компликација, али стратегијски приступи комбинацијама лекова и применом резервних антибиотика на које бактерије још нису стекле отпорност омогућавају успешно лечење таквих болесника и у тако сложеним ситуацијама“, објаснио је Стевановић и нагласио да је то веома скупо лечење које захтева и изузетно стручне кадарове, као и максимално ангажовање терцијерних здравствених установа, не само Инфективне клинике, већ и врхунских интензивних нега клиника.

Од некада 10 могућности за лечење, данас често постоји једна или ниједна могућност да се користи појединачни лек, већ лекари морају да користе комбинације антибиотика.

Примена више антибиотика у истом тренутку повећава вероватноћу да се неке друге ствари искомпликују, да се нагомилају нежељени ефекти таквих лекова.

„Грађани могу да ураде много и да помогну лекарима. Немојте користити антибиотике сем онда када је неопходно и никако без савета лекара. Антибиотици нису лекови за лечење повишене температуре, већ за лечење бактеријских инфекција. Узимајте их само када их лекар препише, не скраћивати време терапије, не мењати дозе и користити их увек по савету лекара“, поручио је др Стевановић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се