среда, 05.08.2015, 18:00 -> 22:19
štampajЉута папричица продужава живот!
Људи који редовно једу љуту храну не само да продужавају свој животни век већ имају мање изгледа да оболе од тешких болести као што су рак, срчана и респираторна обољења, тврде кинески и британски научници.
„Наша анализа указује на везу између конзумирања зачињене хране и дужине живота, као и смањеног морталитета“, истиче се у студији групе међународних истраживача објављеној у часопису British Medical Journal.
Вишегодишње посматрање навика око 500.000 Кинеза, старости од 30 до 79 година, показало је да су особе које су скоро свакодневно јеле зачињену и љуту храну живеле дуже и ређе обољевале од смртних болести.
„Наши резултати поткрепљују досадашња истраживања која су указивала на потенцијални заштитни утицај зачињење хране на људско здравље“, истичу истраживачи кинеске Академије медицинских наука и универзитета „Оксфорд“ и „Харвард“.
Они претпостављају да главну улогу има капсаицин, активна супстанца која се налази у љутим папричицама и која има антиоксидантно и антиупално дејство, што помаже у борби против гојазности и појаве рака.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар