Читај ми!

Непријатељи савршеног тена

Кожа је наш највећи орган и неопходно је одржавати је хидрираном и хранити је оним што воли. Због неких намирница које уносимо сваког дана она ће се бунити и „узвратити“ акнама, осипом или пигментацијом, упозоравају стручњаци.

Дерматолог Киран Лохија из Њу Делхија поручује да, уколико желимо да имамо леп тен, треба да избегавамо одређене намирнице. Међу главним непријатељима савршене коже су шећер, млеко и бело брашно.

„Већина људи верује да је млеко одлично за наше тело, али млеко, као и сир, јогурт и сладолед су пуни хормона“, тврди Лохија.

Због тога нам млечни производи чине више штете него користи, објашњава овај дерматолог. Акне и пигментација коже лако се могу појавити због хормонског дисбаланса, а ако конзумирамо производе који садрже хормоне проблем ће се погоршати.

Готово сви дерматолози својим ће пацијентима саветовати да престану да конзумирају млечне производе, односно да покушају да количину таквих намирница у својој свакодневној исхрани сведу на минимум.

Свима онима који се брину да ће на овај начин њихов организам остати без довољно калцијума, Лохија поручује да ове важне материје спанаћ има више него млеко.

Познато је да шећер узрокује гликолизацију важних протеина у кожи, а то доводи до настанка и продубљивања бора, јер током тог процеса важни протеини постају „неактивни“.

Бело брашно и кукурузни скроб присутни су у хлебу, тестенинама и многим другим намирницама, најчешће ниске хранљиве, али високе калоријске вредности.

„Таква храна изазива нагли пораст инсулина и хормона стреса. Управо стрес доводи до појаве бубуљица на кожи, а како бисте то избегли у највећој мери, избаците из исхране намирнице од белог брашна и кукурузног скроба“, поручује Лохина, пише портал ТОИ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара