Читај ми!

Стрес – главни окидач за депресију

До 2020. депресија ће у свету, али и у Србији, бити друга најчешћа дијагноза коју дају лекари, процене су Светске здравствене организације. Као главни окидач психијатри наводе стрес, а као најбољу превентиву уредан живот. Уколико до депресије дође, нова истраживања која се последњих година раде на генетском нивоу олакшаће лечење.

Једна од пет жена и један од десет мушкараца током живота има једну депресивну епизоду. Иако је према речима психијатара слично и у Србији, прецизне статистике нема. Подаци су оквирни, и говоре да се број оних који пате од депресије креће од 250.000 до 400.000 људи.

То није једини проблем. У Србији са депресијом, руку под руку, иде стид. За оног ко потражи стручну помоћ, често се погрешно мисли да је „луд“.

„Због још увек важећег табуа, стигматизације психијатријских пацијената и уопште психијатара, у Србији се људи касно јављају или се уопште не јављају. У пракси ми видимо тешке компликације депресија, а то су суицидално понашање, неуспели покушаји и теже клиничке слике, којима треба дуже лечење“, објашњава психијатар Ивана Сташевић Карличић са клинике „Др Лаза Лазаревић“.

Да то тога не би дошло – тугу, раздражљивост, несаницу, губитак апетита и губитак интересовања који трају дуже од две недеље – не игноришите. Нарочито када се зна да су окидачи депресије готово свуда око нас.

„Водећи узрок депресије је стрес, управо немогућност једне индивидуе да одговори на повишене захтеве спољне околине. Такође, повишени фактори ризика су незапосленост, нижи социјални статус и женски пол“, додаје Ивана Сташевић Карличић.

Модерно доба донело је стрес, али и нова открића на пољу болести душе. Та открића су усмерена на то да се узроци депресије траже у генетици, али се и даље раде истраживања.

„Имају задатак да пронађу некакве биомаркере код пацијената који могу да укажу да ће он добро одговорити на терапију која му је прва преписана. То је за депресију врло важно, јер је потребно минимум три недеље да се покажу први ефекти терапије“, указује др Весна Пешић са Фармацеутског факултета у Београду.

Лекови и разговор учинили су депресију излечивом или добро контролисаном болешћу. Важно је само да не патите у тишини, већ да потражите помоћ.

Дуг је списак познатих, који су патили од депресије - Ван Гог, Исак Њутн, Бетовен, Линколн, Черчил... На списку познатих су и они које данас гледамо на насловним страницама, у филмовима, на додели Оскара, а који су признали да имају проблем - Ал Паћино, Гвинет Палтроу, Кетрин Зита Џоунс, Кајли Миног... Није необично, а ни трагично ако је имате и ви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво