Читај ми!

Истраживање: Деца највише верују кућним љубимцима

Деца суочена с животним тешкоћама попут болести или развода родитеља више верују кућним љубимцима него браћи и сестрама, показало је истраживање које преноси Би-Би-Си.

Психијатар Мет Кеселс са Универзитета Кембриџ, који је десетогодишње истраживање спровео на стотину породица у Британији, каже како се премало пажње посвећује значајној улози кућних љубимаца у емоцијама младих особа.

С обзиром на број развода у САД већа је вероватност да ће деца живети с кућним љубимцем него с властитим оцем, показују истраживања по којима две трећине деце живи с очевима док четири од пет породица са школском децом има кућне љубимце.

Кеселс каже како су људи повезивали кућне љубимце с дечјом игром и нису то разматрали као емотивни однос.

Његово истраживање показује да деца суочена с емотивним тешкоћама попут развода, болести или разних нестабилности посебну важност дају љубимцима.

„Та деца не само да се траже подршку од љубимаца кад су суочена с тешкоћама него то чине и чешће него што се окрећу властитој браћи или сестрама. То се догађа иако знају да њихови кућни љубимци не разумеју шта им говоре“, каже психијатар.

Истраживање показује и да деца имају чвршће везе с љубимцима него с вршњацима.

Такви односи, посебно кад се ради о вези девојчица и паса, подстичу друштвеније понашање попут помагања, дељења и сарадње.

Љубимци имају и терапеутски учинак јер играју улогу особе која слуша и саосећајнији су свакако у односу на записивање проблема у дневник, каже Мет Кеселс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво