Читај ми!

Сат брзог хода топи 100 грама чоколаде

Унос калорија морате да избалансирате неком физичком активношћу, најмање једном брзом шетњом. Међутим, уколико желите трајно да померите казаљку на ваги, само физичка активност није довољна. Мораћете да смањите порције.

Уколико уживате у храни као гурман, знајте да ћете морати да будете физички активни готово као спортиста. На пример, ако пожелите чоколаду и поједете 100 грама, знајте да сте у организам унели више од 600 килокалорија.

Математика исхране је једноставна: колико унесете, толико морате и да потрошите. Због једне чоколаде следи сат брзог хода.

Професор др Сања Мазић, специјалиста спортске медицине на Медицинском факултету у Београду каже да ако пређемо један круг око Аде, који има око 7.600 метара, ако пређемо за један сат најбржим ходом, зависно од наше конституције - максимално ћемо потрошити око 500 калорија.

Професор др Соња Радаковић, начелница Сектора ВМА за превентивну медицину каже да за особе које су гојазне и које се не крећу, може да се уведе физичка активност да би „однела“ додатних 350-400 калорија дневно, што зависи од интензитета и колико дуго траје у току дана. Према њеним речима, то би отприлике одговарало губитку од око 50 грама сала.

Раније се сматрало да је пронађен рецепт за скидање килограма - вежбате и мршате. На овај рецепт заборавите, јер се данас зна да физичка активност није гарант да ћете и смршати.

„Нема пржене или поховане хране, хране у дубоком уљу или зачина као што су кајмак и павлака“, каже Радаковићева. 

Према речима Сање Мазић, могли бисмо да идемо пешке до посла, а не колима, затим да једну станицу до посла више пешачимо и да ту покушамо да урадимо нешто за себе. 

Са вишком килограма данас се бори око 600 милиона људи, а у Србији сваки други грађанин. Да бисте сагорели килограм масних наслага, потребно је на пример око 10 сати да играте фудбал или девет сати да прескачете конопац. И тако се враћамо на почетак - пут до идеалне тежине су мање порције.

Сваки пут када одлучите да одустанете, треба да знате да су у Британији 72-двогодишњаци физички најактивнији. Па ако њима није тешко, нек не буде ни вама. Они који вежбају можда неће бити најмршавији, али ће бити здравији.

Физичка активност делује позитивно на наше срце, крвне судове, шећер, хормоне, добро расположење, али је и лек за многе туморе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво