Читај ми!

Кад хирург заборави газу у телу пацијента

Немачко Удружење за заштиту права пацијената саопштило је да због заборављене газе и других предмета у телу пацијената током операција годишње умре око 700 људи. У случајевима који се не заврше смртним исходом, ти предмети се уклањању новим оперативним захватом, тврди удружење. Грешке се дешавају свуда.

Хитност интервенције, мањак времена, вишак људи у операционој сали – то је низ који некада доводи и до пропуста.

„То је био један случај у мојој каријери, када сам оперисао пацијента који је у хитним условима оперисан 40 година раније. Дете је тада било пало, а сада је дошло са променом која је била на месту слезине. Тада смо отворили и нашли смо учаурено нешто што је некада била газа и тада је одстрањено“, каже хирург у КБЦ „Бежанијска коса“ Борислав Тошковић.

Директорка Лекарске коморе Србије Весна Јовановић каже да су имали случај да је гинеколог приликом царског реза заборавио газу.

„Дошло је до поновне интервенције, пацијенткиња је добро. На суду части је тај гинеколог кажњен јавном опоменом и нико се није жалио, практично су се на неки начин нагодили“, објашњава Јовановићева.

Колико се пута десило да у телу пацијента заврши вишак опреме не зна се, али је према подацима Лекарске коморе Србије око 800 лекара од 2010. године процесуирано због грешке у пружању здравствене делатности.

„Три лекара су изгубила трајно лиценцу зато што су пред редовним судовима осуђени за тешко дело против здравља људи. А 16 колега је изгубило лиценцу пред колегама, на временски период од шест месеци до пет година, зато што је то оно што ЛКС може сама, без кривичних судова“, истиче Весна Јовановић.

Иако су познати по модерним технологијама, грешке се дешавају и у Јапану.

„Постоје такви случајеви широм Јапана, али ја нисам имао искуство са тим“, каже др Масахито Јамане из Јапана.

Газама се зауставља крварење, међутим некада се дешава да су хирурше интервенције толико компликоване и да је крварење обилно, да се оне натопе крвљу и малтене не виде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије