Читај ми!

Како је живети са астмом

За многе од нас прва помисао на астму је стезање у грудима. Међутим, овај непријатни симптом често не доводимо у везу са великим бројем оболелих. У Србији свако седмо дете и свака двадесета особа има астму. Зашто број оболелих расте и да ли се са овом хроничном болешћу може живети?

За астму се знало још у старом Египту, а први пут описао ју је Хипократ 450 година пре нове ере као специфични респираторни проблем. И док с једне стране медицина напредује, с друге број оболелих расте - и то је оно што забрињава стручњаке. У свету од ње болује око 300 милиона људи, а процењује се да ће за деценију тај број порасти за још 100 милиона.

Напади гушења, свирање у грудима, кашаљ - они који су осетили те симптоме знају колико је заправо астма тешка болест!

„Пет година пре тога имала сам проблеме са алергијом. Пила сам терапију за алергију и онда је после тих пет-шест година кренуло гушење. Први пут у Врњачкој Бањи, у мају када је кренуло цветање. Уплашила сам се јако, прекинула одмор и кренула одмах за Београд. Баш сам имала јако гушење“, прича Весна Пуповац.

Дејан Димић, помоћник директора Градског завода за плућне болести и туберкулозу из Београда, објашњава да у Србији пет одсто људи болује од бронхијалне астме, што је свако седмо дете и сваки 20 одрасли, а тај број расте из године у годину.

Док здравом човеку пролеће доноси радост, за астматичаре попут Весне то је једно од најтежих годишњих доба. То бележи и картотека Градског завода за плућне болести.

„Највећи број обололелих имамо с пролећа или јесени, када је највећа концентрација полена, трава, корова и дрвећа у ваздуху. Узроци су бројни и тачан број узрока и механизама настанка астме није познат. Али свакако су велики број алергена, аерозагађења - свакако дуванска индустрија, хемијски фактор, али свакако и генетика“, објашњава др Дејан Димић.

Није се одувек знало да су астматичарима непријатељи полен, гриње, кућна прашина. И за то данас постоји рецепт.

„Уз помоћ лекара све је под контролом. Користи се инхалациона терапија. Нормално живим“, каже Весна Пуповац.

Годинама се сматрало да оболели од астме морају да се клоне било какве физичке активности. Међутим, најновија истраживања побила су тај став и промовисала управо супротно.

„Постоје олимпијски и светски шампиони, који болују од астме и који постижу врхунске резултате. Превентива је здрав живот“, додаје др Дејан Димић.

Ову хроничну болест треба схватити као животног партнера, са којим желите да живите што квалитетније. Рецепт је једноставан - узимајте редовно терапију, идите на контроле и избегавајте окидаче који узрокују нападе. Ако то не урадите, морате знати да ће болест прећи у тежи облик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије