Читај ми!

Холестерол – сланина није најгора!

Морски плодови садрже више холестерола од сланине, поручују стручњаци и истичу да овај производ може да буде и савезник током дијете! Суботу уочи 1. маја Американци славе као Дан сланине, а наша Сланинијада у Качареву траје чак четири дана, од 12. до 15. фебруара.

Због тога што доприноси ситости и даје енергију, сланина је веома тражен производ. Додуше, изазива и грижу савести због страха од масноће и можданог удара. Међутим, морски плодови садрже више холестерола од сланине, каже нутрициониста и дијететичар Милка Раичевић.

О томе треба размислити пре него што ову намирницу оптужимо да је кривац за вишак холестерола, триглицерида и болести каква је мождани удар.

„У сланини има само два одсто лоших незасићених масти, а мононезасићених масних киселина има три пута више него што их има у морским плодовима“, истакла је Милка Раичевић.

Необична је и препорука овог дијететичара да је сланина корисна чак и за оне који држе дијету.

„Наш организам је компјутер. Он зна како се намучио да сачува ту масноћу. Следeћи пут када кренете на дијету, он лагерује, скупља, не дозвољава да се то лако пусти из организма“, нагласила је Раичевићева.

Међутим, важан је начин припреме.

„Када кувате сланину, избаците почетну масноћу. Лакше можете термички обрадити сланину када је просушите“, објашњава нутрициониста Милка Раичевић.

Најновија истраживања показују да исхрана богата масноћама стимулише центар у мозгу задужен за ужитак.

Можда нећемо постати зависни, али свако уживање у храни нас може навести да претерамо. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. јул 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом