Читај ми!

Обезбеђује добар укус јела, али и здравље

Црни бибер с разлогом има велику примену у кулинарству и народној медицини. Познат је као лек против многих тегоба и здравствених проблема, али је, ипак, због ароме толико често у јелима и звезда међу зачинима.

Бибер (Piper nigrum) је зачин који се, уз со, најчешће користи за супе, чорбе, предјела, салате, јела од меса и поврћа, зимницу. Једино су посластице „осигуране“ да ће се овај зачин ретко користити приликом њиховог спремања.

Љутина бибера потиче од пиперина, којег у зрну има између 4,6 и 9,7 одсто, док је код белог бибера тај проценат нешто већи. Арома потиче од рутондона, који може да се нађе и у другим зачинима: мајорану, оригану, рузмарину, босиљку.

Постоји неколико варијанти бибера: бели, црни, зелени, црвени. Бели има нешто блажу арому од црног бибера, а сматра се и да је здравији. Остале варијанте нису различите врсте бибера - све је то исти Piper nigrum - или ољуштен (бели) или убран као потпуно зрео или, пак, незрео плод.

Баш као што је то случај са другим зачинима, и бибер има велику примену у кулинарству и у традиционалној, народној медицини. За црни бибер се каже да је делотворан против затвора, дијареје, ухобоље, гангрене, киле, проблема са срцем и варењем, уједа инсеката, несанице, болова у зглобовима, зубобоље и проблема са јетром и плућима.

Савремена медицина оваква тумачења не признаје, али постоје индиције да бибер има извесних лековитих својства, због чега се налази у неким препаратима.

Пиперин, активна супстанца из бибера, подиже ниво апсорпције селена, витамина Бе, бета каротена, као и других важних нутријената. Пиперин подстиче термогенезу липида, убрзава енергетски метаболизам у телу и појачава производњу серотонина и ендорфина у мозгу.

Због иритирајућег дејства на црева, не би требало да га користе они који су имали операције на органима за варење и особе са чиром.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. јул 2025.
34° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом