Читај ми!

Лапароскопија – интервенција без ножа

Нову методу којом је могуће извршити оперативни захват и код најтежих уролошких проблема без употребе ножа у Србију су донели словеначки хирурзи. Предности су бројне - мања рана, бржи опоравак, а и сами пацијенти смиреније прихватају операцију.

Да српски хирурзи иду у корак са светом, показују подаци да се све више раде интервенције без ножа - такозвана лапароскопија. Однедавно ова техника користи се и код најтежих уролошких проблема, захваљујући лекарима из Словеније.

Душан Грбовић доказ је да је рак излечив - када се открије на време. Није чудо медицине - већ се због болова у стомаку јавио лекару. Иако је пре само два дана лапароскопски оперисан, већ хода.

„Кад се јаве болови, ја одмах скинем две киле. Отишао сам код моје лекарке, она ми је рекла да урадим ПСА (туморски маркер за простату) и да се јавим лекару - он је сумњао да је тумор. Прегледао ме је и установио да је тумор величине ораха", објашњава Грбовић своје искуство.

Ни Душан ни други пацијенти не би били лапароскопски оперисани, да није било несебичне помоћи лекара из Словеније. Прво теоријске, а затим и практичне.

„Искрено речено, без такве несебичне и пријатељске помоћи која надилази колегијалну сарадњу мишљења сам да ми не би успели да освојимо и најтеже операције. Сигурно би, мало по мало, гледајући филмове и пратећи радионице у свету, ми успели да освојимо наједноставније операције, са друге стране, временски би то трајало дуже него на овај начин", изјавио је др Саша Томовић, уролог из КБЦ „Звездара".

„Проблем који ја видим није проблем у лекарима, мојим колегама из Србије, него у условима за рад. Лапароскопија треба додатну, посебну опрему која није уобичајена у болницама где се ради хирургија, па је због тога проблем да се све то организује да се то може сигурно радити. Јер ако нема комплетне опреме, није паметно улазити у те ствари", рекао је Марко Зупанц, уролог из Словеније.

Кроз пет отвора убацују се инструменти - помоћу којих се изводи операција. Хирург нема додир са органима, а цео процес се прати на екрану.

„Нема реза на предњем трбушном зиду, лакше се устаје и креће, немате болове, краће пацијент остаје у болници, то је добро за пацијенте, на неки начин чак лакше прихватају операцију", истиче професор др Сава Мићић, Институт за урологију, КЦС.

Од бивших југословенских република лапароскопија се ради једино у Словенији и Србији. Међутим, у Србији само шест уролога ради такве интервенције, а потребе су далеко веће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се