Читај ми!

Исхрана у хладним данима

Како би организам одржао неопходну телесну температуру и нормално функционисао на екстремно ниским температурама, пожељно је да оброци буду јачи у односу на уобичајену исхрану. Једна до две воћне ужине уз три правилно распоређена оброка, довољно течности али и избегавање хладних напитака су препорука стручњака у овим хладних данима.

Током екстремно хладних дана не треба смањивати енергетски унос у организам, јер су његове потребе због ниских температура веће него уобичајено, рекла је начелница Јединице за унапређење исхране и контролу здравствене исправности хране у Градском заводу за јавно здравље Београд, Весна Пантић-Палибрк.

Што је дужа изложеност спољним ниским температурама, енергетске потребе су веће, јер се метаболизам, односно калоријска потрошња појачава како би организам одржао неопходну телесну температуру и нормално функционисао, навела је начелница у саопштењу достављеном медијима.

Основне препоруке за исхрану зато се, како је навела, не разликују битно од основних препорука за правилну исхрану, али оброци треба да буду јачи у односу на уобичајену исхрану.

Расподела оброка треба да буде правилна - ујутру је обавезно доручковати и храну правилно поделити у три „главна" оброка, уз једну до две воћне ужине дневно.

Докторка Пантић-Палибрк је нагласила и да исхрана треба да буде разноврсна, као и да треба давати предност сезонском воћу и поврћу - поморанџама, мандаринама, грејпфруту, нару, кивију, јабукама, брусницама, бундевама, купусу, паприкама, першуну...

Она је подсетила да цинк, којим су богате риба, јаја, млеко и житарице, такође има важну улогу у борби против инфекција, као и да се намирнице богате флавоноидима - црвени лук, шаргарепа, броколи, црвено и наранџасто воће, ораси, махуне, јабуке, крушке препоручују у хладним данима.

Потребно је јести и бели лук, рен, бундеву и кромпир, пасуљ, грашак, месо, рибу, јаја, житарице и производе од житарица, а при избору меса предност треба дати немасном месу - пилећем, ћурећем, телећем.

Пошто је током зимског периода краћи боравак на сунцу и мања продукција витамина Д, потребно је уносити више калцијума кроз млеко и млечне производе, али и довољно течности, посебно сокове од свеже цеђеног воћа, чајеве, топле супе и чорбе.

Препоручује се избегавање хладних напитака.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво