Читај ми!

Пилуле за спавање нису бомбоне

Несаницу и анксиозност требало би „растеривати“, саветују стручњаци, на све друге начине пре посезања за медицинским препаратима, јер коришћење тих лекова ризик од смрти повећава чак 36 одсто.

Научници канадског Универзитета „Лавал", анализом података више од 14.000 испитаника, дошли су до закључка да особе које редовно узимају лекове против несанице или анксиозности имају повећани ризик од смрти. 

Учесници великог националног испитивања о здрављу грађана које је спроводено у Канади, били су узраста од 18 до 102 године, а сваке две године у раздобљу од 1994. до 2007. одговарали су на бројна питања у вези са здрављем и навикама.

Резултати истраживања показали су да су људи који су узимали лекове против несанице или анксиозност најмање једном месечно пре испитивања имали стопу смртности 15,7 одсто, док је код оних који нису узимали те лекове иста стопа била 10,5 одсто.

Научници, који су узели у обзир многе факторе попут општег психичког стања, пушења, конзумирања алкохола и нивоа физичке активности, закључили су да коришћење таблета за спавање или лекова за смиривање анксиозности ризик од смрти повећава чак 36 одсто.

Вођа истраживања, докторка Женевјев Белевил, упозорила је да ти лекови нису бомбоне и да је њихово коришћење далеко је од безопасног.

„С обзиром на то да когнитивно бихејвиорална терапија даје добре резултате у лечењу инсомније и анксиозности, лекари би требало да са пацијентима разматрају могућност избегавања тих лекова", закључила је докторка Белевил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво