Читај ми!

Мало задовољство, много штете

Енергетска пића појавила су се пре око 20 година и упркос подацима да прекомерно узимање штети здрављу и може да доведе до нежељених последица, највише их конзумирају тинејџери, а доступна су чак и деци.

Упркос честим саветима стручњака да прекомеран унос штети здрављу, као и да може да доведе до озбиљних нежељених последица, од када су се енергетска пића појавила пре две деценије број оних који у њима уживају стално расте.

Енергетска пића садрже велике количине кофеина, таурина и шећера.

Посебно је опасно, а све популарније конзумирање тих пића са алкохолом и психоактивним супстанцама. Те комбинације могу озбиљније да угрозе здравље, па чак и да доведу до смрти.

„Када се енергетска пића уносе заједно са алкохолом потенцирају се токсични ефекти оба агенса, а умањују упозоравајући ефекти алкохола, тако да конзумент заправо и не зна коју количину алкохола је узео. Оно што се може уочити су поремећаји у почетној фази као што су мука, гађење, повраћање, неправилан и убрзан срчани рад и повишени артеријски крвни притисак. То је довољан разлог да неко буде примљен у нашу токсиколошку амбуланту током неколико сати, због чега мора да прими инфузионе растворе", објаснила је др Славица Вучинић, токсиколог Војномедицинске академије.

Често енергетским напицима у комбинацији са алкохолом додају и психоактивне супстанце.

Као последице дужег конзумирања наводе се и несаница, узнемиреност и јако лупање срца.

Многобројни су разлози зашто се започиње са узимањем енергетских напитака.

„Радозналост, усамљеност, незадовољство, неприхваћеност од стране вршњака, бежање од проблема, неки су од могућих разлога због којих се почиње конзумирање енергетских напитака", истакао је др Миливоје Панић, психијатар на ВМА.

Стручњаци упозоравају на озбиљну штетност за ментално и физичко здравље и велики значај превенције која се састоји у смањењу доступности тих пића и психоактивних супстанци.

Многе земље су препознале проблем и законском регулативом покушавају да ограниче узимање енергетских пића.

У Србији још не постоји свест о њиховом штетном деловању, а у слободној продаји доступни су чак и деци.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се