Читај ми!

Док Бенкси ћути, расте интересовање за мурал са дрветом у Лондону

Необично уметничко дело у северном Лондону, за које се сматра да је рад уличног уметника Бенксија, привлачи бројне становнике британске престонице. Бенкси се за сада није огласио.

Мурал – зелена боја на зиду, иза поткресаног дрвета, расута тако да изгледа као његова крошња, појавио се у недељу. У доњем левом углу насликана је особа која држи канистер са прскалицом, што је препознатљив детаљ уличног уметника Бенксија. 

Ипак, још нема потврде да је у питању Бенксијев рад.

Један мештанин, који живи у Финсбери парку, рекао је да су „поносни и одушевљени“ што је изабрана њихова улица.

„Доживљавам ово као личну поруку нама становницима, тако смо поносни“, рекла је Вања Селерс, која живи само неколико зграда од мурала.

Међу онима који су пожурили да виде дело је Џејмс Пик, који је аутор серије под називом The Banksy Story, емитоване на Би-Би-Сијевом Радију 4.

По мом мишљењу то изгледа као његово дело, али, као и увек са Банксијем – никад не знате са сигурношћу, све док он не призна дело тако што то објави на својој веб-страници“, рекао је Пик.

Неухватљиви уметник званично потврђује свој рад објављивањем слика на својој веб-страници и друштвеним мрежама, што се још није десило за дрво у Финсбери парку.

Би-Би-Си је питао Бенксијев тим за коментар, али још нема никаквог одговора.

Џејмс Пик истиче да уметничко дело „без сумње носи сва обележја“ Бенксијевог стила: „Техника је та, лако је разумљива порука, веома паметно одабрана локација и заиста оставља снажан утисак чим видите дело.

Пик истиче да је порука дела веома јасна.

Природа се бори и на нама је да јој помогнемо да поново израсте. Ако се вратите на почетак његовог рада, он увек тражи нешто што може да уради са минималним напором како би нешто изгледало стварно кул“, објаснио је Пик.

Према његовим речима, мурал је „велики артистички нанос зелене боје“ на белом оронулом зиду, праћен Бенксијевим печатом који је вероватно направљен коришћењем неке врсте апарата који избацује боју под притиском.

Нијанса зелене боје истоветна је оној којом су исписани знакови у том крају Лондона.Када се одмакнете, изгледа као да је дрво оживело, али на приметно лажан и синтетички начин. Сада је пролеће и ово дрво би требало да буде прекривено лишћем, али Бенкси је сигурно прошао бициклом и помислио да стабло јадно изгледа“, наводи Пик.

Према његовим речима, на Дан Светог Патрика (17. марта), Бенкси је узео посебну нијансу зелене боје и на прилично оронулом зиду иза дрвета насликао „лишће“.

У изјави за Би-Би-Сијев Радио 4, Џејмс Пик је похвалио Бенксијев трик којим је спречио евентуалну крађу дела – лопови би морали да узму и зид и дрво.

У децембру је део Бенксијевог уметничког дела однет усред бела дана из Пекама у Лондону. Полиција и даље покушава да му уђе у траг.

Мислим да нико неће моћи да украде ово. Како ћеш да украдеш дрво?“, каже Пик.

Мурал је изазвао велико интересовање током последњег дана викенда, које се наставило и данас.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво