Читај ми!

Креће експедиција за истраживање олупине шпанске галије са благом вредним 20 милијарди евра

Шпанска галија „Сан Хозе“ која је потонула у Карибима 1708. године могла би да у себи чува товар злата, сребра и смарагда вредан 20 милијарди долара.

Колумбијске власти саопштиле су да покрећу експедицију да истраже олупину галије „Сан Хозе“, која се такође назива „светим гралом олупина“.

Историјски списи наводе да је брод носио благо прикупљено у неколико шпанских јужноамеричких колонија, укључујући 100 челичних ковчега пуних смарагда и милиона златних и сребрних новчића.

Поринут 1698. године, брод је потонуо у бици код острва Бару јужно од Картахене док је пловио од Новог света до Шпаније носећи краљу Филипу Петом благо у краљевским ковчезима.

„Сан Хозе“ и њена пратња наишли су на британску флоту близу Баруа, а током битке је дошло до детонације бродског складишта барута, а у експлозији је погинуло више од 500 чланова посаде и галија је потпуно уништена.

Претходна експедиција океанографске институције „Вудс Хол“ лоцирала је олупину 2015. године, али до сада није предузет покушај да се благо извуче.

Колумбија је рекла да ће инвестирати око 4,5 милиона долара у истраживачку експедицију, а власти чувају тачну локацију како би одвратила ловце на благо.

понедељак, 15. април 2024.
30° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво