Читај ми!

У Мокрину летело перје – гусан Жућко светски шампион

Село Мокрин код Кикинде познато је као родно место Мике Антића и Раше Попова, али и по два необична светска првенства. Једно је у туцању јајима на Ускрс, а друго крајем фебруара – завршница надметања у борби гусана.

Гусан Жућко нови је светски шампион. У финалу је за шест и по минута победио ривала Црвеног и освојио титулу 38. Светског првенства у борби гусана у Мокрину.

Жућко има три године и ниједан пораз у каријери. Његов власник има 15 година и добио га је на поклон од деде.

„Ово ми је друга година како смо први. И као млад је био први и такмичим се од малих ногу, као брат и сестра што имају седам година, тако и ја. Ми имамо гускове добре, квалитетне и волим што смо први“, каже Лазар Адамов, власник гусана Жућка.

„Нема везе што је изгубио, третман ће бити победнички, он мене није осрамотио, далеко било. Третман ће бити пун пансион“, нагласио је Миодраг Трнић, власник Црвеног.

Такмичења и квалификационе борбе на мокринској „Гусанијади“ почела су још средином децембра.

Организатори кажу да је зими током сезоне парења у природи гусана да се боре, ако не међусобно, онда за наклоност женки. Надмећу се у више категорија, јер готово да нема дворишта у Мокрину без гусака.

„Да кажемо да се такмичење одвија у три категорије: младих, двогодих и сениора. Укупно је учествовало негде око 130 гусана у свим категоријама“, наводи Живица Терзић из удружења „Бело перо“ из Мокрина.

Тек после посете Светском првенству у борби гусана у Мокрину схватите право значење израза за догађај на којем је летело перје.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво