Ходање по слојевима времена – зашто је нови музеј у Вечном граду јединствен

Tоплији јануарски дани туристима, којих је у Риму у овом периоду године најмање, омогућавају да све што их занима обиђу без много нервозе и чекања у редовима. Рим има толико тога да понуди посетиоцима, а однедавно је на листи још један новитет.

Антички Рим под ногама – то је оно што нуди Музеј Форма урбис, који је отворен у Риму пре неколико дана, у оквиру Археолошког парка Челио који, са  осталим античким наслеђем, главни град Италије чини заиста јединственим на свету.

Са једне стране је Базилика Светих Јована и Павла, а у даљини се види манастир Бонавентура. Право изненађење јесте оно што Музеј чува. У главној просторији зграде, на поду су распоређени фрагменти колосалног мермерног плана Рима у доба Септимија Севера (Forma Urbis Romae), смештени унутар гравираног Великог плана Рима Ђованиja Батисте Нолија из 1748. године.

Стиче се утисак да се хода по слојевима времена. Испод града из 18. века налази се стари Рим – сада посматран савременим погледом.

Ходајући по провидним плочама, испод ногу посетилаца се налазе урезани фрагменти гигантске мапе настале између 203. и 211. године нове ере на 150 плоча које су заузимале површину 18 × 13 метара.

Пронађена је 1562. године, а на светлост дана је изнето 700 фрагмената од којих је само 200 пронашло идеалну локацију у градској топографији. У Музеју је могуће видети елиптични облик Колосеума, суседни Лудус Магнус, затим свету област Ларго Арђентине...

„Ови фрагменти нам говоре о многим сегментима, многим секторима античке топографије. У неким случајевима нам дају информацију коју не добијамо ископавањима и за које иначе никада не бисмо сазнали. Ово је драгоцен споменик који је остао невидљив стотину година“, каже надзорник престоничког културног наслеђа Клаудио Паризи Презиче.

Археолошки парк Челио је јавна зона која је отворена сваки дан и у коју је улаз бесплатан. Камени остаци су постављени у прави музеј на отвореном, по тематским критеријумима: сакрални, погребни, јавни споменици, архитектура.

Музеј Форма урбис може се посетити од уторка до недеље, од 10 до 16 часова, а улаз кошта девет евра.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије