Читај ми!

Чашица вискија сваке вечери – шта се дешава у нашем телу

О вискију је написано безброј популарних кантри песама, а потражња овог пића је у порасту. Према извештају који је направио "Global Market Insights“, продаја вискија на тржишту премашиће 84 милијарде долара широм света до 2025. године. Бројне студије су показале да ово пиће има одређене медицинска корист, али само уколико је у питању једна чашица вискија на дан.

Чашица вискија сваке вечери – шта се дешава у нашем телу Чашица вискија сваке вечери – шта се дешава у нашем телу

Интересантно је да млађе генерације све више пију виски, пиво је пало на друго место“, истакао је Џозеф Малицио, председник једне од дестилерија вискија.

Виски се први пут помиње у записима у 15. веку у ирским аналима. Најпознатије врсте вискија потичу из Шкотске, Ирске и САД. Највише се продаје у Француској иако је то земља вина и коњака.

По статистикама у овој држави попије се око два и по литра овог пића по глави становника.

Виски је врста дестилованог алкохолног пића које се прави од ферментисаних житарица – јечма, ражи, кукуруза, пшенице.

А шта се дешава са нашим телом када пијемо виски сваког дана. Да ли је избор пића повезан са нашим генима?

Сви су потпуно различити када су у питању укуси и врсте алкохола које преферирају, а виски је дефинитивно пиће који се допада одређеним људима. Како истичу истраживачи, избор пића повезан је са нашим генима. Различите врсте пића различито делују на наш организам.

Виски се обично сматра „мушким пићем“. Сматра се да су жене боље у тестирању укуса вискија од мушкараца, наводе истраживачи и истичу да је то због њиховог појачаног чула мириса.

Ако пијете виски сваке вечери уместо других врста алкохола, у свој организам ћете унети мање калорија и угљених хидрата.

За људе који воле да попију алкохол, а не желе да имају пивски стомак, виски је одличан избор. Не садржи угљене хидрате и шећер. Има мање калорија од вина и пива. До овог закључка дошли су истраживачи који су своју студију објавили у часопису Medical Day Plus.

Неке студије са клинике Мејо су чак сугерисале да конзумирање вискија може да помогне код мршављења.

Према студијама универзитета Харвард, „умерено пијење може бити посебно корисно ако имате низак ХДЛ који једноставно не расте уз исхрану и вежбање“. ХДЛ је добар тип холестерола и помаже да се уклони вишак холестерола у крвотоку како би се организам одржао у бољем стању.

Ако тражите алтернативу која има мање калорија, избегавајте ароматизоване вотке и зачињене румове.

Да ли виски ублажава прехладу

Када се особа осећа лоше, виски може да побољша циркулацију. Чак и током прохибиције двадесетих година прошлог века, када је алкохол био забрањен у целој САД, лекари су преписивали мале количине вискија пацијентима у медицинске сврхе. О томе је говорио Данијел Окрент у својој књизи „Успон и пад прохибиције“.

Међутим, како су се модерна медицина и наука временом побољшали, данашње студије су показале да заиста постоји одређена медицинска корист од само једне чаше вискија на дан.

Иако не постоји познати лек за прехладу, виски има својства која могу помоћи у ублажавању симптома и помоћи да се особа осећа боље.

„Алкохол мало шири крвне судове, а то олакшава слузокожи да се носи са инфекцијом“, рекао је др Вилијам Шафнер са Медицинског центра Универзитета Вандербилт за ABC News.

Ако људи пију po чашу вискија сваког дана према студији коју је урадио Универзитет здравља и науке Орегон, могу да се заштите од прехладе.

Експеримент универзитета је показао је да конзумирање алкохола у умереним количинама (једно пиће дневно за жене и два за мушкарце, према Универзитету Харвард) може помоћи у јачању имуног система, па чак и у борби против инфекција.

Алкохол се, како историјски, тако и данас, користио и сматрао антисептиком. Због тога, није ни чудно што су многи ликови у акционим филмовима приказани како сипају виски на своје ране у хитним ситуацијама (мада постоје много бољи начини за чишћење рана). Према једној студији, виски помаже да се уклоне бактерије које људи несвесно уносе.

Да би то доказали аутори студије су у разне напитке стављали коцкице леда које су биле контаминиране са четири различите врсте бактерија. Они су укључивали вотку, чај од брескве, кока колу, виски, мартини и тоник. Када су касније култивисали бактерије у разним пићима, виски је био једини који није дозволио ни једној врсту бактерија да се у њему развије.

Пошто виски утиче на људе на различите начине, Универзитет Харвард је открио да су ризици за људе у тридесетим годинама већи него корист.

За шездесетогодишњаке једно пиће дневно може да има више користи због заштите од срчаних болести него штете.

У малим количинама виски поправља расположење, побољшава варење, добар је стимуланс. Ослобађа нас од стреса и смирује наше нерве. Успорава мождане активности и побољшава циркулацију.

Виски нема калорије, па и не гоји. Побољшава нашу меморију јер садржи антиоксидансе који побољшавају рад мозга. Неки сматрају и да освежава сећања.

Не утиче на ниво шећера у крви, смањује ризик од деменције јер садржи антиоксидансе и елегинске киселине.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво