Читај ми!

Рузмарин – додајте га у свој живот, користан је за здравље

Користи се вековима, још од старог Египта, где се веровало да доноси добро здравље, па чак и бесмртност. Додавање мало рузмарина у дневне рутине живота, у оброк или чај, може да буде мали корак са великим здравственим предностима.

Рузмарин – додајте га у свој живот, користан је за здравље Рузмарин – додајте га у свој живот, користан је за здравље

Рузмарин (rosmarinus officinalis), је ароматична биљка пореклом са Медитерана. Од давнина цењен је у свим кухињама широм света, а има много предности када је у питању здравље (подржава здравље мозга, смањује упалне процесе, јача имунитет). Најновија научна истраживања сугеришу да рузмарин може да помогне код Алцхајмерове болести – ова биљка повезана је са побољшљњем памћења и концентрације.

Према једном броју студија, људи који су удисали мирис рузмарина постигли су боље резултате у задацима памћења у поређењу са онима у окружењу без мириса ове биљке.

Како рузмарин делује на мозак

Постоји неколико механизама којим рузмарин делује на рад мозга, а један од њих је чињеница да се удисањем рузмарина  стимулише циркулација крви у мозгу. Тако помаже у ослобађању више кисеоника и хранљивих материја, што може да побољша менталну снагу. Такође, рузмарин има умирујућа својства, његова арома може да смањи анксиозност и побољша сан.

Рузмарин садржи једињења која делују у интеракцији са неуротрансмитерима у мозгу. Једно такво једињење, цинеол, помаже у спречавању разградње  ацетилхолина, хемикалије у мозгу неопходне за учење и памћење. Чувањем ацетилхолина, рузмарин  може да помогне у подршци когнитивним перформансама, посебно у процесу старења.

Богат антиоксидантима, коју штите мождане ћелије од оштећења изазваног оксидативним стресом – главним фактором когнитивног пада.

Рузмарин је богат фитохемикалијама, биљним једињењима. Једно од најмоћнијих је карнозинска киселина, антиоксиданс и антиинфламаторно средство које помаже и штити мождане ћелије од оштећења, посебно од врста оштећења повезаних са Алцхајмеровом болешћу.

Према истраживањима која су рађена претходних година, научници су развили једну од стабилних верзија карнозинске киселине назване diAcCA, а то једињење које побољшава памћење и повећава број синапси (веза између можданих ћелија)  смањује количину штетних протеина повезаних са Алцхајмеровом болешћу, попут амилоида-бета и тау-протеина.

Посебно је интересантно то што се diAcCA активира само у деловима мозга где постоје упални процеси, што би могло да минимизира нежељене ефекте. За сада, студије на мишевима не показују знаке токсичности – што буди наду да би следећа могла бити и испитивања на људима.

Истраживачи такође верују да би diAcCA могла помоћи у лечењу болести као што су дијабетес типа 2, кардиоваскуларни поремећаји и Паркинсонова болест.

Дејство против старења

Традиционално се користи за олакшавање процеса варења, ублажавање надимања и смањење упала.

Једињења попут рузмаринске киселине и урсолне киселине позната су по својим антиинфламаторним дејствима. Рузмарин може да помогне код акни и екцема, док карнозна киселина може понудити благотворно дејство против старења штитећи кожу од оштећења од сунца.

За већину људи, рузмарин је безбедан када се користи у храни, чајевима или ароматерапији. Али концентроване дозе или екстракти могу представљати ризик. Конзумирање великих количина може изазвати повраћање или, у ретким случајевима, нападе – посебно код људи са епилепсијом.

Такође, постоји теоретски ризик да рузмарин стимулише контракције материце, па труднице треба да избегавају високе дозе. Пошто рузмарин може да раагује са неким лековима – као што су лекови за разређивање крви – најбоље је да се консултујете са лекаром пре узимања великих количина у облику суплемената.

Рузмарин је више од кухињске намирнице. То је природни лек са древним коренима уз савремену научну потпору о његовој корисности за здравље..

Египат и Античка Грчка ову биљку сматрали су светом

Стари Египћани су користили рузмарин у балсамовању и сахрањивали мртве са гранчицама ове биљке, како би, веровали су, заштитили њихове душе на путу ка загробном животу.

„Постоји веровање да ова ароматична биљка држи зле духове на одстојању, који би могли да имају штетан утицај на важне животне обреде преласка“, објашњавају аутори студије о ритуалним биљкама у различитим религијама.

Старогрчки и римски ожалошћени су често носили гранчице рузмарина у погребним поворкама и стављали их на тело покојника на месту сахране. Зимзелено лишће биљке симболизовало је бесмртност душе, а његова арома је скривала мирис труљења. Рузмарин се и данас користи на сахранама, углавном код Хришћана у Европи. На сахрани краљице Елизабете Друге, 2022. године, ова биљка била је део цветног аранжмана који је красио ковчег краљице.

недеља, 08. јун 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом