Читај ми!

Ко се стара да Микеланђелов Давид сачува младалачки изглед

Италија чува огроман број уметничких дела, а Фиренца је прави музеј на отвореном. Фирентинска Галерија Академије, један од најпосећенијих музеја у Италији, брине о Микеланђеловом Давиду и на сваких 60 дана детаљно чисти и негује ову славну статуу. Екипа РТС-а присуствовала је једном таквом третману.

Поставка фирентинске Галерије дел Академија, музеја који чува највећи број Микеланђелових скулптура на свету и други је музеј по посећености у Италији, носи назив „Не само Давид“.

Давид, вечити младић висок 571 центиметар и тежак 5.560 килограм рођен је 8. септембра 1504. године, али да би остао практично нетакнут и сачувао свој младалачки изглед свих ових векова, на сваких 60 дана, понедељком када је музеј затворен, подвргава се посебном третману чишћења.

„Давида чистимо на свака два месеца. Пре смо га чистили чешће, али откад смо обновили Академију, унели смо много промена. Наравно, сва дела се чисте, али је Давид компликованији од других јер је потребно поставити скеле, а и треба нам више времена због његових димензија. То не радимо само из естетских разлога већ, пре свега, због очувања статуе, како бисмо пратили њено стање. Наш музеј годишње посети више од милион и по туриста, што повећава изложеност оштећењима”, наводи Сесили Холберг, директорка Музеја Академије у Фиренци.

Најкритичнија Давидова коврџава коса

Елеонора Пући је једина рестаураторка Музеја која чисти и улепшава Давида. Ова џиновска статуа на којој је Микеланђело радио од 1501. до 1504. године стоји на постољу високом 108 центиметара у самом срцу Академије. Користе се посебне четкице које ни на један начин не могу да оштете Давида, али су у стању да га очисте не само од прашине, већ и од паучине и много ситнијих честица.

„Најкритичнији део је Давидова коврџава коса која привлачи паукове. Користим посебне четкице за паучину и посебан усисивач. Купола од стакла изнад Давида показује лепоту статуе у сваком детаљу, од вена на рукама, преко затегнутости врата, мишића ногу и све је то потребно пажљиво очистити да би се видело у пуном сјају“, објашњава Елеонора Пући.

Статуа је одлично очувана и могуће јој се дивити и захваљујући новом осветљењу лед лампи последње генерације, које не само што штеде струју, већ и на посебан начин, у складу са бојом зидова, пружају једно ново искуство при посети музеју.

Колико постоји Давидових двојника

Давид је прво био постављен на Пјаца дела Сињорија где се сада налази његова копија, док се оригинал већ 150 година налази у Академији, тачније од 1873. Било им је потребно недељу дана да га пренесу, а од тада је Галерија Давидова кућа.

„Има их четири. Многи не знају колико има Давида и који је заправо оригинал. Оригинал се налази код нас у Академији, али пошто ми имамо огроман број посетилаца добро је да га виде и на Пјаца дела Сињорија, иако је копија. То је прва колосална статуа коју је направио млади Микеланђело. Имао је 26 година. Ми Давида сваки пут кад чистимо фотографишемо и упоређујемо сваки детаљ са претходним сликама. То је нека врста чек-апа, његов здравствени картон, и за сада је одличног здравља“, наглашава директорка Музеја.

Галерију дел Академија је 2022. године посетило милион и 500 хиљада туриста, а само у првих седам месеци ове године премашила је број од милион туриста што је за 20 одсто више него у периоду пре ковида.

У радове на Музеју уложено је више од четири милиона евра, а међу најважније спада уређење две стаклене куполе изнад Давида. Резултат је фантастичан јер се Микеланђелово ремек-дело сада види у једном посебном, магичном светлу, што захтева детаљно чишћење ове славне статуе на свака два месеца.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара