Читај ми!

Смењена директорка школе на Флориди, посетила Фиренцу и уживо видела „Давида“

Директорка приватне средње школе у Талахасију на Флориди која је приморан да поднесе оставку под притиском родитеља због Микеланђелове скулптуре, била је гост галерије у Фиренци и уживо видела „Давида“, једну од најпознатијих скулптура на свету.

Због незадовољства родитеља, одбор школе на Флориди приморао је директорку Хоуп Караскиљу да поднесе оставку, зато што су ученицима средње школе на Флориди показиване фотографије ренесансног ремек-дела – Микеланђеловог Давида, што је довело до оптужби да је деци показиван порнографски материјал.

На позив Сесилије Холбергдиректорке Галерије Академије у Фиренци, Хоуп Караскиљу и њена породица посетили су галерију и уживо видели Микеланђеловог Давида.

Бивша директорка школе рекла је да је импресионирана галеријом, која је подсећа на храм.

Најјачи утисак ми је ипак то што изгледа као да је цела ова галерија направљена само за њега“, навела је Караскиљу у изјави за Би-Би-Си њуз.

„Нема ништа лоше у људском телу“, додала је. Микеланђело би погрешио да га је извајао на било који други начин. Мислим да је диван."

Локални медији на Флориди пренели су да директорка Караскиља није знала разлог због којег је затражено да оде, али верује да је то повезано са притужбама на лекцију из уметности. Ученици школе у Талахасију од 11 и 12 година на часу су осим о скулптури Давида, учили и о Микеланђеловом Стварању Адама и Ботичелијевој слици Рађање Венере – на којима такође има голотиње.

Један родитељ се пожалио да је материјал из доба ренесансе порнографски, а други су рекли да желе унапред да знају која лекција ће да се предаје деци.

Инцидент је изазвао међународну негодовање и конфузију у заједници класичне уметности.

Одељење за образовање Флориде је издало саопштење у којем се наводи да статуа Давида има „уметничку и историјску вредност“.

Директорка музеја наглашава да јој је „задовољство што је лично упознала“ гошћу из Америке са скулптуром. „То је ремек-дело које представља религиозни симбол чистоте и невиности, тријумф добра над злом.“

Холбергова је додала и да више од половине посетилаца музеја долази управо из Сједињених Држава.

Микеланђело је Давида завршио између 1501. и 1504. Одмах је проглашен за ремек-дело, а ренесансни уметник Ђорђо Вазари је тврдио да је Давид „надмашио“ било коју статуу која је икада постојала.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије