Три злата за младог књажевачког кувара

Један од најталентованијих кувара у Србији, Стефан Станковић из Књажевца, освојио је три златне медаље у различитим категоријама на 30. Збору угоститељско-туристичких радника Србије у Крагујевцу, а своју будућност, како је рекао, види у угоститељству и кулинарству.

Млади Књажевчанин на овом такмичењу није имао премца у припремању књажевачког роштиља за више особа, рибље чорбе и фламбирању бифтека у тандему са Славољубом Радојичићем, искусним угоститељским радником из Ниша.

Раме уз раме са 17-годишњим Стефаном Станковићем, на овом престижном такмичењу, које је окупило око 150 учесника из целе Србије, стао је и његов школски друг и суграђанин Илија Пауновић, који се на смотри најуспешнијих домаћих гастронома окитио са два златна одличја.

Стефан и Илија ученици су Средње угоститељске школе у Нишу и чланови су Удружења угоститељско туристичких посленика Ниша, које им је и омогућило одлазак на такмичење у Крагујевац.

Стефан има од кога да научи. Главни ментори на бројним такмичењима била су му прослављена имена домаће и међународне гастрономије.

„Међу њима предњаче Милијан Стојанић, интернационални витез кулинарства из Косјерића и Зоран Мирашевић из Ниша“, рекао је Стефанов отац Селибор, који се као искусан гастроном такође опробао на бројним такмичењима.

Када је реч о будућем позиву, за младог Стефана дилеме више нема. Себе у будућности већ види у угоститељству и кулинарству, јер то му, каже, иде од руке још од малих ногу. Како поручује, жели да настави породичну традицију, а то је угоститељство.

Отац и син подсећају да ово нису први самостални или екипни успеси на бројним домаћим и међународним такмичењима гастронома.

Стефан Станковић је ове године победио и на 10. Међународном првенству угоститељских радника у Црној Гори, где је уједно проглашен и за најбољег младог кувара на Балкану.

Као један од најмлађих учесника тог престижног такмичења, које је крајем априла одржано у Будви, Стефан се окитио златном медаљом.

У тандему са својим оцем Селибором, нашао се пре три године у победничком тиму кувара из Србије, који је на Интернационалном фестивалу гастрономије у Истанбулу освојио 14 златних, девет сребрних и осам бронзаних медаља. Убедљиво најмлађи члан српске репрезентације и тада је био талентовани књажевачки кувар Стефан Станковић.

Такмичење у Крагујевцу одржано је под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 14. август 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом