Недеља италијанске кухиње у свету стиже и у Србију

Прва Недеља италијанске кухиње у свету, која ће бити одржана од 21. до 27. новембра у 105 земаља, биће организована и у Србији, а грађани ће током тих седам дана имати прилику за дегустације, конференције, припремање јела и филмске пројекције.

Како је саопштено из амбасаде Италије, манифестација се одржава у 105 земаља са више од 1.300 догађаја.

Догађај се бави темама квалитета, одрживости, безбедности прехрамбених производа, права на храну, образовања и биолошке разноврсности.

Међу кључним дешавањима манифестације, која ће бити одржана у Београду и Суботици, 23. новембра ће шеф из италијанске регије Кампанија Ђовани Арвонио у ресторану „Хома“ припремити вечеру са производима из јужне, италијанске области Ирпинија по традиционалним рецептима.

Арвонио ће одржати и предавање из високе кухиње студентима Универзитета Сингидунум.

Италијански институт за културу организоваће 22. новембра семинар о италијанским искуствима у промоцији органских прехрамбених производа који имају сертификате о квалитету.

У току недеље биће одржане пројекције играних и документарних филмова који говоре о храни. Уз координацију Коморе италијанско-српских привредника, ресторани италијанске кухиње у Београду који имају сертификате „Италијанског гостопримства“ организоваће специјалне меније и дегустације типичних јела италијанскиг регија.

Програм активности реализују Амбасада Италије у Београду, Италијански институт за културу и Комора италијанско-српских привредника.

Иницијатива је настала на основу Протокола о разумевању, чији је циљ валоризација у иностранству италијанске гастрономске и винске традиције.

Тај протокол су 15. марта ове године потписала три италијанска министарства: Министарство спољних послова и међународне сарадње, Министарство пољопривреде, прехране и шумарства и Министарство образовања и истраживања, наведно је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 12. август 2025.
32° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом