Врхунски савети за мајсторско кување!

Поводом Светског дана кувара, који се обележава 20. октобра, Слободан Радета, професионални кувар, наводи врхунске савете који ће вам помоћи да постанете мајстор у кухињи и да поделите радост кувања са породицом на најлепши могући начин - уживајући у укусним оброцима.

Врхунски савети за мајсторско кување! Врхунски савети за мајсторско кување!

Како бисте ефикасније припремили оброк, потребно је да пре почетка кувања организујете намирнице за обраду користећи технику mise en place - постављање свих неоподних састојака на дохват руке.

Код припреме више различитих јела за исти оброк, испланирајте време и направите добар редослед припреме. На пример, колач коме је потребно 3 сата хлађења пре служења прво припремите, а за време хлађења наставите са припремом осталих јела.

Припремите већу количину квалитетног бујона (пилећи, јунећи, мешани, рибљи или бујон од поврћа), а потом га замрзите у пластичним чашама за каснију употребу у другим јелима - за припрему рижота, сосева и слично.

Да бисте се решили мириса белог лука, потребно је да под млазом хладне воде тридесетак секунди протрљате руке о предмет од нерђајућег челика (кашика или судопера).

Како бисте проверили да ли је уље довољно загрејано за пржење, уроните дрвену варјачу у уље које се греје у тигању. Мехурићи у уљу око уроњене варјаче, показатељ су да је уље довољно загрејано.

Приликом сецкања бибера у зрну или сличних зачина, прелијте их са неколико капи уља како се не би разлетели са даске за сечење. Разлог због којег професионални кувари зачињавају јело са висине није зато што изгледа добро, већ да би се зачин правилније распоредио.

Уколико након припреме добијете вишак соса, можете га замрзнути у посудама за лед, а коцкице соса накнадно можете подгрејати у тигању у количини која вам је потребна.

Суво зачинско биље убаците на почетку кувања јела, како би се њихове ароме развиле током кувања. Свеже зачинско биље додајте на крају кувања, како се њихове ароме не би изгубиле кувањем.

Како бисте испратили развој укуса и потребну количину зачина, обавезно пробајте јело током кувања као и пред финално служење.

Како бисте спречили да се тестенина лепи све што је потребно јесте да је кувате у великој количини воде (идеално 100гр пасте на око 1л воде). Избегавајте коришћење уља током припремања тестенине, јер ће спречити да сос који сте спремили пријања на пасту.

Како бисте добили реш корицу на комаду меса, потребно је да га обришете од вишка влаге папирним убрусима пре почетка обраде.

Како бисте олакшали процес сечења сланине на ситне коцкице, можете је оставити у замрзивачу око 15 минута да се стврдне.

Како би поврће задржало своју свежу боју, убаците га у ледену воду одмах након бланширања или кувања. Приликом гриловања или пржења немојте претрпавати тигањ, јер ће се намирнице у претрпаном тигању кувати у пари уместо да постану реш и хрскаве.

Како не би дошло до подизања температуре у фрижидеру, потребно је да увек охладите храну пре него је убаците у фрижидер.

Препоручује се да ђумбир љуштите кашиком, јер ивица кашике лако скида кору ђумбира пратећи његове кривине и минимизира отпад.

Користите љуске од разбијеног јајета као кашику којом ћете лако покупити ситне комадиће љуске из јајета.

Како бисте повећали количину сока из цитрусног воћа (лимун, лимета, поморанджа и слично) пре цеђења их ролајте под притиском длана на радној површини. Уколико рецепт захтева рендану кору лимуна, користите најситније ренде и покушајте да избегнете беле делове испод коре лимуна јер носе горчину.

Укључите малишане у припрему оброка. Недавно истраживање компаније „Нестле“ показало је да су деца која су директно укључена у припрему оброка отворенија према конзумирању здраве исхране и једу више поврћа.

Слободан Радета читаоцима нуди и савете са рецептима. 

Уколико кувате тестенину, потребно је да је кувате један минут краће него што је истакнуто на паковању. Процес припреме можете завршити тако што ћете је скувати у тигању са сосем након цеђења.

Како бисте повезали састојке у сос за тестенину или направили кремастим већ припремљен сос, сачувајте део воде од кувања тестенине зато што у себи садржи део скроба од тестенине.

Како бисте појачали ароме орашастих плодова, кратко их пеците на сувом тигању уз пуно мешања, а потом склоните са ватре и са врућег тигања како се не би препекли и загорели.

На комадима меса, рибе, испод паштета или тартар бифтека зарад бољег укуса можете користити кућни ароматизовани путер, који ћете припремити тако што ћете у комад путера умесити насецкано свеже зачинско биље, бибер, лаванду, мед или сушени парадајз, а потом умешени комад путера умотати у комад папира за печење и вратити у фрижидер да се стегне.

Припремите домаће крутоне за салату тако што ћете насецкати тост хлеб на коцкице и ставити на папир за печење у тигањ. Потом попрскајте маслиновим уљем, сољу, бибером и зачинима по жељи и пеците у рерни на 180°Ц док не постане реш, уз неколико мешања током печења.

Како бисте истакли јединствени укус рибе, пажљиво попрскајте белу морску рибу након гриловања или печења у рерни са неколико капи лимуна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. мај 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом