Читај ми!

Нови италијански специјалитет: Шпагете од канабиса!

Сваки Италијан ће вам рећи да је паста здрава и да чини да се добро осећате. Али, да ли то важи и за шпагете од канабиса?

Италијански произвођачи, учесници сајма хране који се ове недеље одржава у Лондону, кажу да њихови резанци, уље и хлеб од конопљe неће омамити оног ко их буде јео већ ће му пружити здраву, укусну алтернативу традиционалним производима од житарица.

„Овде је реч о правој органској храни“, тврди Марцио Фјоре, 30-годишњи пољопривредник који на свом имању на југу Италије производи уље и брашно од конопљe, преноси Танјуг.

„Конопљa не захтева употребу ни пестицида, ни ђубрива, већ само умерену количину воде“, објашњава Фјоре.

Конопља се најчешће доводи у везу са психоактивним дејствима марихуане, али поједине врсте ове биљке могу се узгајати у прехрамбене сврхе.

Високорастуће врсте конопље, које садрже незнатну количину психоактивне материје тетрахидроканабинол (ТХЦ), већ дуго се узгајају за производњу хране и других производа.

Италија је на ове биљке укинула забрану 1998. године.

„Моје засаде редовно контролише италијанска полиција како би се уверила да је ТХЦ у дозвољеним границама“, наводи Фјоре, један од 200 италијанских произвођача који излажу своје производе у Лондону.

Фјоре је, поред дегустације шпагета од канабиса, посетиоцима понудио да пробају и кекс и уље од конопље, које има јачи, орашаст мирис.

Семенке конопљe су један од најбогатијих извора биљних протеина, са високом концентрацијом омега масних киселина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. децембар 2025.
2° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом