среда, 15.05.2013, 12:32 -> 14:05
УН: Инсекти решење за светску глад
Више од две милијарде људи на свету у свакодневној исхрани користи и инсекте. Организација УН за храну и пољопривреду, сачинила је студију о могућностима које узгој инсеката пружа у борби против глади.
Најновије оружје у борби УН против глади, глобалног загревања и загађења можда вам је управо пролетело поред главе. ФАО сматра да су инсекти - храна будућности.
На трпезама у Европи и Америци можда их нема често, али трећина планете већ их конзумира.
У централном Камеруну, улични трговци продају неке од најскупљих локалних деликатеса. У зависности од сезоне, на менију су скакавци, термити, или, као овога пута, ларве палмине бубе.
„Jедем инсекте јер су храњиви, нису масни и имају много добрих састојака. Ако их редовно једете, ретко ћете се разболети", наводи Ева Урсула Милер из организације ФАО.
У шумама око села Џенг, сезона је скакаваца. Филомена Енама их скупља, заједно са осталим женама из села.
Један део кува да би прехранила седмочлану породицу. Остатак продаje на пијаци.
„Инсекти су добри. Када не можемо да радимо у пољу, захваљујући њима преживљавамо. Једемо их и продајемо", oбјашњава Енама.
Донедавно инсекти су сматрани неисцрпним извором хране, али услед све већег раста популације, шумских пожара и уништавања станишта, неке врсте су готово истребљене.
ФАО подстиче узгој инсеката, јер је лако изводљив помоћу органских отпадака, а инсекти користе мање воде и производе мање гасова од стоке.
„Инсекти су храњиви, имају висок садржај протеина, минерала, масти, влакана. Треба развити технологију за њихов узгој и њихов значај ће порасти", каже Ева Урсула Милер из организације ФАО.
„Фарме инсеката имају глобални потенцијал, и за људску и за животињску исхрану. Иако није реално да се у наредних десетак година нађу на недељној трпези просечне породице са запада, њихов потенцијал је огроман и очекујем да ће се полако остварити", објашњава Афтон Халоран из организације ФАО.
Инсеката има свуда, брзо се размножавају. За производњу једног килограма инсеката потребно је само два килограма органских материја, док их је за производњу једног килограма говедине потребно осам.
Како се наводи у извештају, за сада је највећа баријера - гадљивост потрошача.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 17
Пошаљи коментар