Читај ми!

Фосил из Србије стар je пола милиона година!

Најстарији фосил у овом делу Европе, део вилице пронађен на тлу Србије, стар je можда и више од пола милиона година и предмет је интересовања светских научника јер добијени датуми померају границе у проучавању еволуције човека.

Нови подаци о фрагменту фосила људске вилице, пронађеном у пећини Мала Баланица у Србији, објављени су у престижном научном часопису Plos One, саопштио је данас Филозофски факултет у Београду.

Ово откриће представља најстарији налаз људских предака у овом делу Европе, а чланак су објавили Вилијам Џек Ринк са Универзитета „Мекмастер" у Канади и међународни тим под руководством Душана Михаиловића са Филозофског факултета у Београду и Мирјане Роксандић са Универзитета у Винипегу (Канада).

Утврђено је, према речима Ринка, да је фосил стар најмање 397.000 година и вероватно више од 525.000 година, а пронађена вилица представља најстарији источноевропски фосил средњоплеистоценских хоминида.

Михаиловић је нагласио да је југоисточна Европа веома значајна за разумевање људске еволуције.

„Добро датовани фосили из овог периода су веома ретки, а овај који смо нашли у много чему је јединствен. Добијени датуми померају границе у проучавању еволуције човека. Истраживања су показала да је Балкан представљао 'капију Европе' и био једно од три рефугијална подручја где су људи, биљке и животиње нашли уточиште током глацијала. Све нас то инспирише да наставимо ископавања", истакао је Михаиловић.

Роксандићева је приметила да су у то време у западној Европи људски преци почели да попримају неандерталске карактеристике, које се не јављају на овом налазу.

„Научници сматрају да је до развоја неандерталских црта дошло због тога што су западноевропске популације у глацијалним периодима биле изоловане. Насупрот томе, југоисточна Европа никада није била изолована од Азије и Африке, па су на еволуцију човека утицали сасвим другачији фактори. Балканско полуострво је, по свему судећи, припадало матичном подручју из кога су људске заједнице реколонизовале Европу након повлачења глечера. Фосил је опредељен у врсту хомо еректус", наводи Роксандићева.

На датовању фосила (одређивању старости) били су ангажовани антрополози, археолози и физичари из Србије, Канаде, Велике Британије и Француске.

Вилица је нађена 2006. године, а датовање је обављено на Универзитету у Бордоу, у лабораторији др Ринка, нуклеарном реактору Универзитета „Мекмастер" и Истраживачком центру „Геотоп" Универзитета „Квебек" у Монтреалу, док су анализе седимената обављене на Универзитету „Оксфорд Брукс" у Великој Британији.

Археолошка ископавања Велике и Мале Баланице трају од 2004. године, а финансира их Министарство културе и информисања Србије.

Од 2010. године, у оквиру ископавања организује се међународна летња школа, која се реализује у сарадњи Филозофског факултета у Београду и Универзитета у Винипегу.

Иначе, Plos One је један од најпрестижнијих часописа отвореног типа, у којем се објављују извештаји из различитих научних области.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара