Читај ми!

Божја воља или измишљотина – Ватикан пооштрио правила о натприродним феноменима

Када су извештаји о статуама које плачу лажне вести? Колико су кредибилне тврдње да је света реликвија излечила некога? Да ли може да се потврди божанско привиђење? Све су ово питања којима се бави нови правилник Ватикана о натприродним феноменима у ком се апелује на католичку цркву да заузме опрезнији став.

Документ који је саставила ватиканска Дикастерија за доктрину вере садржи строжа правила о процењивању истинитости тврдњи о разним „чудима“ и „указањима“.

Саветује се да се феномени пажљиво провере и процене како би се утврдило да се не ради и преварама и покушајима да се заради новац.

Лажни феномени могу да „нашкоде јединству цркве“ и изазову скандале „који поткопавају кредибилитет цркве“.

Број тврдњи о разним натприродним феноменима порастао је претходних година у ери друштвених мрежа на којима се брзо шире кроз дезинформације и гласине.

Нова правила наводе да бискупи треба у тим случајевима да издају "nihil obstat", односно „без препреке“. То значи да инцидент неће бити формално препознат као натприродан, али и да не постоје препреке да се слави.

Признања натприродне природе неког догађаја од стране Ватикана су веома ретка.

У новoм документу се наводе да бискупи могу да донесу још пет различитих одлука, укључујући одбацивање натприродне природе или чак забрану обожавања или веровања у феномен.

Под новим правилима, бискупи би увек требало да траже одобрење од Ватикана пре него што донесу одлуку, а папа може да интервенише у неким изузетним случајевима.

Привиђења су се дешавала током векова, а она која је признала црква су подстакла вернике и папе да крену у ходочашћа и посете места где су се нека од њих десила.

Примера ради, милиони људи посећују Лурд у Француској или Фатиму у Португалу, где се Девица Марија, наводно, указала деци. Католичка црква је 1930. године званично прихватила феномен.

Али неке друге извештаје су црквени званичници прогласили измишљотинама. Тако је једна Италијанка у малом граду северно од Рима 2016. године тврдила да јој се редовно указују Исус и Марија након што је кући донела статуу из Међугорја, где се тврди да се Девица Марија такође указала.

Велики брoј људи почео је да се окупља поред статуе и наводно добијао поруке које су укључувале упозорења против истополних бракова и абортуса. Локалном бискупу требало је осам година да би „раскринкао“ причу.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије