"Tamnica" - ekskluzivni zatvorski restoran

Da bi pomogli u rehabilitaciji zatvorenika i omogućili im da pronađu posao nakon odsluženja kazne, Britanci su otvorili restoran unutar zidina zatvora "Haj Daun" u Satonu, čije celokupno osoblje su zatvorenici.

Nedavno se stanovnicima okruga Sari na jugoistoku Engleske, svakako i radoznalim turistima, otvorila nova, zanimljiva mogućnost - da ručaju ili večeraju, recimo, porodično ili da izvedu devojku u ekskluzivni restoran u sred zatvora! Cene su vrlo pristupačne.

Novootvoreni lokal, sa simboličnim nazivom "Klink" (tamnica, samica, a tako se zvao i ozloglašeni zatvor iz 12. veka, sada muzej u Sautvorku), nalazi se u kaznionici "Haj Daun" u engleskom gradu Satonu. 

Što je najzanimljivije, ne radi se o običnom restoranu, već o "fensi" mestu s izvrsnom kuhinjom i posebno prilagođenim enterijerom.

Idejni tvorac je Alberto Kriši, bivši šef kuhinje u "Mirabelu", prestižnom francuskom restoranu na Mejferu u Londonu, koji je pre 11 godina "batalio" tu poziciju da bi postao ketering menadžer za 747 robijaša u "Haj Daunu".

To je, kako kaže Kriši, odličan način za rehabilitaciju zatvorenika i učenje zanata koji bi mogli da iskoriste po izlasku iz zatvora.

Svi odreda, kuvari, konobari i perači sudova, su "stanari" zatvora - neki od njih zbog ubistva, neki zbog pljačke, nanošenja teških telesnih povreda...

No, Kriši naglašava da je disciplina na najvišem mogućem nivou, gora nego u šou-programu "Đavolja kuhinja".

"Zatvorenik može samo jedanput da pređe granicu i odmah ispada. Ovo je pravi restoran. Očekujem da rade tačno ono što im zatražim."

Servira se i vino, ali je pod striktnom kontrolom da ne bi nestajalo. Čak se pazi i na kvasac, jer bi neko mogao da ga prošvercuje u ćeliju i iskoristi za pravljenje alkohola.

Obrok sa dva jela košta samo 6 funti. Glavna jela su, između ostalog, šnicla u bearnez sosu, servirana sa pomfritom, i pileći file sa peperonatom i cikorijom. Oba staju po četiri i po funte.

Zakazivanje obavezno 

Dolazak mora da se najavi dan ranije da bi se dobile sve dozvole i obavila bezbednosna provera.

Domaćini gostima uzimaju garderobu i zamole ih da odlože svoje mobilne telefone i sve oštre predmete koje imaju kod sebe.

Ulaskom u restoran primećuju se neke neobične stvari, kao što su masivna čelična vrata, bezbednosne kamere i senzori, što ne čudi ako se zna da je jedan od konobara osuđen na doživotnu robiju, a drugi krupni diler droge.

Većina voća i povrća koje se koristi za spremanje obroka proizvedena je u zatvorskoj bašti. Svaki komad hrane ili pića koji ulazi u restoran prolazi stroge provere.

Britanski novinari koji su posetili restoran kažu da, nakon početnog privikavanja na plastični escajg i prevazilaženja neprijatnog osećaja zbog blizine opasnih kriminalaca, svaki gost uživa u hrani i piću.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 14. мај 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом