петак, 10.07.2009, 17:19 -> 19:33
štampaj"Tamnica" - ekskluzivni zatvorski restoran
Da bi pomogli u rehabilitaciji zatvorenika i omogućili im da pronađu posao nakon odsluženja kazne, Britanci su otvorili restoran unutar zidina zatvora "Haj Daun" u Satonu, čije celokupno osoblje su zatvorenici.
Nedavno se stanovnicima okruga Sari na jugoistoku Engleske, svakako i radoznalim turistima, otvorila nova, zanimljiva mogućnost - da ručaju ili večeraju, recimo, porodično ili da izvedu devojku u ekskluzivni restoran u sred zatvora! Cene su vrlo pristupačne.
Novootvoreni lokal, sa simboličnim nazivom "Klink" (tamnica, samica, a tako se zvao i ozloglašeni zatvor iz 12. veka, sada muzej u Sautvorku), nalazi se u kaznionici "Haj Daun" u engleskom gradu Satonu.
Što je najzanimljivije, ne radi se o običnom restoranu, već o "fensi" mestu s izvrsnom kuhinjom i posebno prilagođenim enterijerom.
Idejni tvorac je Alberto Kriši, bivši šef kuhinje u "Mirabelu", prestižnom francuskom restoranu na Mejferu u Londonu, koji je pre 11 godina "batalio" tu poziciju da bi postao ketering menadžer za 747 robijaša u "Haj Daunu".
To je, kako kaže Kriši, odličan način za rehabilitaciju zatvorenika i učenje zanata koji bi mogli da iskoriste po izlasku iz zatvora.
Svi odreda, kuvari, konobari i perači sudova, su "stanari" zatvora - neki od njih zbog ubistva, neki zbog pljačke, nanošenja teških telesnih povreda...
No, Kriši naglašava da je disciplina na najvišem mogućem nivou, gora nego u šou-programu "Đavolja kuhinja".
"Zatvorenik može samo jedanput da pređe granicu i odmah ispada. Ovo je pravi restoran. Očekujem da rade tačno ono što im zatražim."
Servira se i vino, ali je pod striktnom kontrolom da ne bi nestajalo. Čak se pazi i na kvasac, jer bi neko mogao da ga prošvercuje u ćeliju i iskoristi za pravljenje alkohola.
Obrok sa dva jela košta samo 6 funti. Glavna jela su, između ostalog, šnicla u bearnez sosu, servirana sa pomfritom, i pileći file sa peperonatom i cikorijom. Oba staju po četiri i po funte.
Zakazivanje obavezno
Dolazak mora da se najavi dan ranije da bi se dobile sve dozvole i obavila bezbednosna provera.
Domaćini gostima uzimaju garderobu i zamole ih da odlože svoje mobilne telefone i sve oštre predmete koje imaju kod sebe.
Ulaskom u restoran primećuju se neke neobične stvari, kao što su masivna čelična vrata, bezbednosne kamere i senzori, što ne čudi ako se zna da je jedan od konobara osuđen na doživotnu robiju, a drugi krupni diler droge.
Većina voća i povrća koje se koristi za spremanje obroka proizvedena je u zatvorskoj bašti. Svaki komad hrane ili pića koji ulazi u restoran prolazi stroge provere.
Britanski novinari koji su posetili restoran kažu da, nakon početnog privikavanja na plastični escajg i prevazilaženja neprijatnog osećaja zbog blizine opasnih kriminalaca, svaki gost uživa u hrani i piću.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар