Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Bajden pozvao da se hitno okonča rat u Gazi; Netanjahu: Iran godinama deluje protiv Izraela

Rat Izraela i Hamasa – 181. dan. Razgovarali Bajden i Netanjahu. Bela kuća saopštava da je neprihvatljiv napad IDF-a na humanitarce, kao i da je potrebno da Izrael preduzme mere u zaštiti civila i obezbedi onima koji pružaju pomoć civilima. Netanjahu tvrdi da Iran deluje protiv Izraela godinama, stoga Izrael deluje protiv Irana. Oksfam tvrdi da Palestinci na severu enklave preživljavaju sa 250 kalorija dnevno.

Бајден позвао  да се хитно оконча рат у Гази; Нетанјаху: Иран годинама делује против Израела Бајден позвао да се хитно оконча рат у Гази; Нетанјаху: Иран годинама делује против Израела

Izraelska vojska i posle pola godine ne prestaje sa vojnim operacijama u svim delovima palestinske enklave. Najžešće borbe vode se na jugu Gaze, posebno u oblasti Kan Junisa.

Došlo je do još jedne razmene vatre između IDF-a i Hezbolaha na izraelsko-libanskoj granici, dok je izraelski ministar odbrane Joav Galant naveo da šire vojne operacije protiv te libanske grupe.

Vašington je, u međuvremenu, tražio da Tel Aviv brzo okonča istragu napada u kojem je stradalo sedam humanitaraca Svetske centralne kuhinje.

SAD, ipak, ne očekuju da će njihova pogibija uticati na tok pregovora između Izraela i palestinskog Hamasa. 

S druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, tvrdi da je gotovo 33.000 Palestinaca od početka sukoba stradalo u izraelskim napadima.

Brodski konvoj sa 240 tona hrane za civile u Pojasu Gaze, istovremeno, nakon ubistva humanitaraca, vraćen je tokom jučerašnjeg dana na Kipar. 

Svetska zdravstvena organizacija, takođe, upozorila je da će mnogi pacijenti iz uništene bolnice Šifa u gradu Gazi umreti ako ne budu hitno evakuisani.

Za to vreme, neimenovani obaveštajci su za Gardijan otkrili da je izraelska vojska koristila sistem veštačke inteligencije "lavanda" za identifikaciju 37.000 ciljeva, među kojima su navodno i civili, u Pojasu Gaze.

IDF je, u međuvremenu, odbacio te navode, posebno one koje se odnose na listu ciljeva koju je sastavila "lavanda".

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије