Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Hamas predložio dve faze oslobađanja talaca; Netanjahu odbacio predlog, Blinken tvrdi da se još pregovara

Rat Izraela i Hamasa – 161. dan. Izraelske odbrambene snage demantovale su izveštaje palestinskih medija da su otvorile vatru na Palestince koji su čekali na humanitarnu pomoć u gradu Gazi, ubivši najmanje 29 osoba. Hamas je medijatorima predstavio predlog za primirje, koji u prvoj fazi predviđa puštanje izraelskih talaca – žena, dece, starijih i bolesnih, u zamenu za od 700 do 1.000 Palestinaca iz izraelskih zatvora, javlja Rojters. Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da se Hamas "i dalje drži nerealnih zahteva". Vojska SAD uništila devet projektila i dva drona Huta u Jemenu.

Хамас предлoжио две фазе ослобађања талаца; Нетанјаху одбацио предлог, Блинкен тврди да се још преговара Хамас предлoжио две фазе ослобађања талаца; Нетанјаху одбацио предлог, Блинкен тврди да се још преговара

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vode Hamas, prijavilo je da je najmanje 31.341 Palestinac ubijen od 7. oktobra u izraelskih napadima na palestinsku enklavu. 

Palestinsko ministarstvo, takođe, navelo je da je u dva odvojena izraelska napada ubijeno najmanje 29 Palestinaca, koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć.

Šef EU za humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, istovremeno, upozorio je da već postoje "džepovi gladi" u Gazi, te da se stvaraju novi, kao i da je potrebno da Izrael otvori više puteva za isporuku pomoći.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj poručio je da je humanitarna kriza u palestinskoj enklavi delo ljudi, a ne prirode.

U međuvremenu, predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas imenovao je Muhameda Mustafu, predsednika palestinskog investicionog fonda, za premijera i zadužio ga da formira novu vladu.

Američki senator Čak Šumer izjavio je da Izrael treba da raspiše nove izbore, ali i da Abas treba da podnese ostavku.

Stranka "Likud" premijera Benjamina Netanjahua, međutim, odgovorila je Šumeru da je Izrael nezavisna i demokratska zemlja, a ne "banana država", dok je Bela kuća navela da su Šumerovi stavovi isključivo njegovi, a ne administracije predsednika Džozefa Bajdena.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара