Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Rojters: Devojčica i žena ubijene u izraelskom napadu na Liban; Ganc: "Obećavajući znaci" u vezi sa sporazumom o taocima

Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. SAD su ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju SB UN o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, što je Hamas oštro osudio. Sirijski mediji javljaju da je više izraelskih raketa pogodilo Damask. Teheran optužuje Tel Aviv da stoji iza prošlonedeljnih napada na iranske gasovode.

Ројтерс: Девојчица и жена убијене у израелском нападу на Либан; Ганц: "Обeћавајући знаци" у вези са споразумом о таоцима Ројтерс: Девојчица и жена убијене у израелском нападу на Либан; Ганц: "Обeћавајући знаци" у вези са споразумом о таоцима

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, posebno u oblasti Kan Junisa, na jugu enklave, gde se, kako tvrdi, nalazi primarna baza Hamasa.

IDF deluje i u gradu Gazi, te je pozvala stanovnike naselja Zajton i Turkoman da se evakuišu, kako ne bi stradali usred operacija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar finansija Bezalel Smotrič rekli su da Izrael neće platiti svaku cenu za povratak talaca koje Hamas još drži u Gazi. Smotrič je za Kan radio rekao da je povratak 134 taoca "veoma važan", ali da oni ne mogu biti oslobođeni "po svaku cenu".

Prema njihovim rečima, način da se oslobode taoci jeste povećanje vojnog pritiska u Gazi i pobeda nad Hamasom.

Sjedinjene Američke Države su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put, od 7. oktobra.

Od 15 članica SB UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana. SAD, stalna članica SB UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena.

Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Reagovao je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja i poručio da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Saveta bezbednosti".

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je 29.195 Palestinaca ubijeno a 69.170 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Svetska zdravstvena organizacija je završila drugu misiju evakuacije iz bolnice Naser u Gazi, prebacivši ukupno 32 pacijenta u teškom stanju, uključujući decu.

U međuvremenu je katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Hamas potvrdio da je primio lekove i da je počeo da ih dostavlja taocima u Gazi.

Oglasio se i predsednik Venecuele Nikolas Maduro koji je uporedio izraelske napade na Pojas Gaze sa zločinima nacističke Nemačke. On je to izjavio dan nakon što je predsednik Brazila Lula da Silva uporedio rat u Gazi sa Holokaustom.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара