Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нови вето САД на резолуцију о прекиду ватре у Гази; Небензја: Вашингтон исписао још једну црну страницу у историји СБ

Рат Израела и Хамаса – 137. дан. Сједињене Америчке Државе су поново уложиле вето на предложену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о моменталном прекиду ватре у Појасу Газе, трећи пут од 7. октобра. Хамас је осудио одлуку САД, поручивши да израелска окупација има за циљ "убијање и расељавање" Палестинаца. Руски амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да амерички вето на резолуцију о прекиду ватре у Гази представља "још једну црну страницу у историји Савета безбедности". Министарство здравља у Гази саопштило је да је од почетка сукоба у израелским нападима убијено готово 29.200 Палестинаца. СЗО евакуисала 32 пацијента из болнице Насер.

Нови вето САД на резолуцију о прекиду ватре у Гази;  Небензја: Вашингтон исписао још једну црну страницу у историји СБ Нови вето САД на резолуцију о прекиду ватре у Гази; Небензја: Вашингтон исписао још једну црну страницу у историји СБ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да 26 од 27 земаља Европске уније захтевају хитну "хуманитарну паузу", која ће довести до одрживог мира у Појасу Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су од почетка рата извеле више од 31.000 напада на положаје Хамасе у палестинској енклави, као и на циљаве Хезболаха у Либану.

Израелска војска, такође, тврди да је до сада убијено више од 12.000 хамасоваца, док из те палестинске групе наводе да је од почетка сукоба страдало двоструко мање, око 6.000 припадника Хамаса.

Са друге стране, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, наводи да је од 7. октобра прошле године у израелским нападима срадало више од 29.092 Палестинца, док је преко 6.000 њих повређено.

Расту тензије и у Црвеном мору. Јеменски Хути саопштили су да су погодили британски теретни брод у Аденском заливу, али и да су оборили амерички дрон на северу Јемена.

Савет Европске уније је, тим поводом, реаговао покретањем поморске мисије за заштиту слободе пловидбе у Црвеном мору и у Персијском заливу. 

За то време, председник Бразила Лула де Силва проглашен је персоном нон грата у Израела због изјаве о Гази, али је навео да се неће извинити Тел Авиву зато што је израелску операцију у палестинској енклави упоредио са Холокаустом.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара