Odmazda za napad dronom - američki avioni gađali iranske položaje u Siriji, ubijeno 19 boraca

Američki borbeni avioni F-15 izveli su kasno sinoć dva napada na položaje proiranskih snaga na istoku Sirije u kojima je poginulo 19 boraca. Američki udari su odmazda za napad iranskog drona u kojem je ubijen jedan američki preduzimač, a ranjeno nekoliko vojnika.

Pentagon je saopštio da su američki avioni F-15 gađali objekte koje koriste grupe povezane sa Revolucionarnom gardom Irana.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, u američkim udarima ubijeno je 19 proiranskih boraca u Siriji.

Udari su odgovor na jučerašnji napad na američko osoblje u koalicionoj bazi u blizini Hasake na severoistoku Sirije, za koji je Vašington okrivio iranski dron, a u kojem je ubijen jedan američki preduzimač i povređeno pet vojnika.

Sjedinjene Američke Države poručuju da će štititi svoje ljude u Siriji, a novo nasilje moglo bi dodatno da pogorša ionako zategnute odnose između Vašingtona i Teherana zbog kojih su zaustavljeni napora da se oživi nuklearni sporazum.

Proiranske grupe uključujući libanski Hezbolah i proiranske militante iz Iraka imaju vlast u delovima istočne, južne i severne Sirije, kao i u predgrađima prestonice.

Sve veći uticaj Teherana u Siriji izazvao je redovne vazdušne napade izraelskih snaga, ali su američki napadi retki.

Američke snage su prvi put poslate u Siriju tokom kampanje Obamine administracije protiv Islamske države i bore se u partnerstvu sa grupom koju predvode Kurdi pod nazivom Sirijske demokratske snage.

U Siriji je još uvek oko 900 američkih vojnika iako je Islamska država izgubila delove te zemlje i Iraka kojima je vladala 2014. godine.

Islamisti i dalje sprovode napade u pustim predelima gde ni koalicija predvođena SAD ni sirijska vojska nemaju potpunu kontrolu, a američke snage su i ranije bile na meti iranskih dronova.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво