Читај ми!

Mask protiv Trgovinske komisije SAD – uplašeni advokati, plavi bedževi i rakete

Tviter Ilona Maska naišao je na iznenadnu i neobičnu kritiku Federalne trgovinske komisije (FTC) u Vašingtonu, nakon haotična 24 sata u kojima su nova pravila pretplate pokrenula gomilu lažnih "proverenih" naloga, a ključni rukovodioci za privatnost i bezbednost su dali otkaz. Niko nije iznad zakona, pa ni Ilon Mask, upozorava FTC.

Uvođenje nove politike, po kojoj korisnici Tvitera mogu da kupuju verifikacije za osam dolara mesečno, pokrenulo je talas lažnih naloga, od kojih svaki nosi plavi štrikl. Na lažnim nalozima imitirane su javne ličnosti - Donald Tramp, Džordž Buš, Rudi Đulijani i predsednik SAD Džozef Bajden.

Na nalogu "Džo Bajden" tvitovane su opscene šale pre nego što je uklonjen, a lažni Rudi Đulijani je ponudio borbu protiv Alana Deršovica. Talas lažnih naloga zapljusnuo je svet sporta, gde je "provereni" nalog, koji se predstavlja kao Lebron Džejms, zatražio trejd.

Mnogi su isključeni, ali pošto je polovina radne snage Tvitera otpuštena, kompanija se bori da ih obuzda.

Usled talasa promena, glavni ljudi Tvitera za sajber bezbednost, privatnost i usklađenost podneli su ostavke. Joel Rot, šef Tvitera za poverenje i bezbednost, i Robin Viler, šef poslovne jedinice koja se bavi oglašivačima, napustili su kompaniju.

Nakon što je Ilon Mask preuzeo Tviter, obojica su bili ključni igrači u naporima da se umire zabrinuti oglašivači, a Rot je često javno uveravao da kompanija još može i ume da zadrži sadržaj mržnje van platforme. Rot je bio u kompaniji sedam godina.

Previranja su donela oštro upozorenje federalnih regulatora.

"Sa dubokom zabrinutošću pratimo nedavna dešavanja na Tviteru", naveo je portparol Federalne trgovinske komisije, dodajući da ni "izvršni direktor ili kompanija nisu iznad zakona i kompanije moraju da poštuju naše dekrete o saglasnosti". Saopštenje FTC-a je neobičan potez regulatora koji retko daje izjave pre sprovođenja mera.

Tviter je trenutno pod dva dekreta o saglasnosti FTC-a zbog ranijih kršenja bezbednosti i privatnosti. U maju je kompanija kažnjena sa 150 miliona dolara zbog kršenja prvog dekreta o saglasnosti iz 2011. godine, a kompanija ostaje pod nadzorom.

"Naš revidirani nalog o saglasnosti daje nam nove alate za osiguranje usklađenosti i spremni smo da ih koristimo", rekao je portparol FTC-a.

Zabrinuti i advokati Tvitera 

Interno upozorenje advokata Tvitera od četvrtka izazvalo je ozbiljnu zabrinutost zbog toga koliko brzo Mask primorava inženjere kompanije da izvrše promene - i kako bi to moglo da odvede kompaniju pravo u buduće kršenje pravila FTC-a.

"Tokom poslednje dve nedelje, Ilon je pokazao da mu je stalo samo da nadoknadi gubitke koje je pretrpeo zbog neispunjavanja obaveze da kupi Tviter", navodi se u poruci na Sleku.

Uvođenje plaćene verifikacije obično bi bilo mnogo sporije kako bi se osigurala usklađenost sa zakonima o privatnosti i drugim propisima, ali Maskov "mahniti tempo" znači da je proces sada na odgovornosti inženjera, navodi se u pismu.

"Predviđam da će uprava biti pod pritiskom da od vas traži da izbacite promene koje će verovatno dovesti do velikih incidenata", navodi se u pismu.

Tviterovi advokati strahuju da bi Mask bio spreman da ne poštuje FTC, rizikujući milijarde dolara kazni za kompaniju.

"Čuo sam Aleksa Spira (sadašnji šef pravnog sektora) kako kaže da je Ilon spreman da preuzme ogroman rizik po kompaniju i njene korisnike, jer 'Ilon lansira rakete u svemir, ne plaši se FTC-a' ", navodi se u pismu advokata.

Novi vlasnik "Tvitera" rekao je da bi kompanija sledeće godine mogla da izgubi milijarde dolara i da bankrot nije isključen.  

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво