Читај ми!

Ратна соба Илона Маска, генерали и оловни војници Твитера

Отпуштање око половине запослених, привремено затварање канцеларија, слање мејлова запосленима и колективне тужбе, одлазак директора, тако би се најкраће могла описати бурна недеља за компанију Твитер. Крај се још не назире, а компанија, тврди Маск, губи четири милиона долара дневно. Најбогатији човек на свету, изгледа да покушава да преправи Твитер, и то уз помоћ људи из најближег окружења, борбеног адвоката, подкастера и инвеститора.

У првим данима на челу Твитера, Маск се окружио групом пријатеља међу којима су његов лични адвокат и технолошки инвеститори Дејвид Сакс и Џејсон Калаканис, два ветерана Силицијумске долине.

Сакс и Калаканис нису широко позната имена, али се појављују као два врло позната гласа у свету технологије. Они често ускачу у друштвено-политичку борбу својим популарним подкастом, "All-In", неретко изражавајући скептицизам према политичком естаблишменту, мејнстрим медијским праксама, па чак и смеру у ком се крећу неке од највећих технолошких компанија.

Њима се придружује Алекс Спиро, адвокат са позамашним списком славних клијената који су наводно водили први круг отпуштања на Твитеру.

У Масковој "ратној соби" је и подкастер Срирама Кришнана, бивши лидер за производе Твитера и партнер у инвеститорској компанији Андресен Хоровиц, као и Џареда Бирчала, менаџера богатства који води Маскову породичну канцеларију. 

"Ствар због чега је Силицијумска долина кренула су њене мреже, а ове мреже су биле веома мале и чврсте, са неколико људи на врху, и биле су прилично хомогене", рекла је Маргарет О'Мара, ауторка две књиге о технолошкој индустрији и шефица катедре за америчку историју на Универзитету у Вашингтону. 

Под мрежама, О'Мара подразумева колаборацију различитих људи из дела света који је дао најзначајније технолошке компаније. 

Опасност је, тврди О'Мара у томе што ће тако мала група бити превише изолована. "Постаје све теже и теже бити у контакту са оним што остатак света мисли и како реагује", изјавила је О'Мара.

Калаканис је протеклих неколико дана покушао да увери кориснике Твитера да ће све бити у реду и да се његово правило против мржње није променило. "Твитер користим свакодневно од 2006 - овај производ је тако посебан и важан", написао је на Твитеру.

Улози су посебно високи с обзиром на то да су избори на средини мандата удаљени само неколико дана, па чак и председнички избори 2024, у којима ће Твитер вероватно помоћи да се одреди политичка агенда. 

Спиро, улични борац у судници 

Ангажовање Спироа, партнера у њујоршкој фирми Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, указује на то да Маск жели "уличног борца" поред себе.

За Спироа кажу да је тежак парничар који не бежи од јавних битака. Он је, на пример, прошле године успешно заступао краља хип-хопа Џеј Зија у случају кршења уговора.

Џон Квин, председник адвокатске фирме у којој је Спиро партнер, рекао је да се Спиро креће брзо и да не губи време, а то су квалитети који би могли добро да се уклопе у Маскову "живописну" природу.

Сакс (50) и Калаканис (51) обогатили су се токо технолошког бума у последње две деценије, а недавно су своје богатство уложили у подкасте, интервјуе, политичке донације и сам Твитер.

Сакс је инвестирао у низ успешних стартапа који су допринели његовом богатству, укључујући AirBnB, Slack и Uber. 

Пуцање у естаблишмент 

Сакс је политички гласнији од Калаканиса, познат по борби против онога што сматра групним размишљањем естаблишмента, режимом цензуре великих технолошких компанија, ексцесима прогресивног покрета и другим питањима. У твиту о Масковом плану да наплати осам долара за верификациони беџ, Сакс је пуцао у "елиту".

"Елита није љута због тога што мора да плати осам долара. Љути су због тога што свако може да плати осам долара", написао је Сакс. 

Сакс се, наводи Ен-Би-Си удружио са "авангардом" десничарских активиста технолошке индустрије, гостујући у подкастима које су водиле утицајне конзервативне личности попут Мегин Кели, Глена Бека и Дејва Рубина. 

Интересантно, Сакс је новчано подржавао политичаре из целог политичког спектра, републиканцима Џону Мекејну, Миту Ромнију и Рону ДеСантису и демократама Хилари Клинтон, Кирстен Синеми и Гевину Њусому, наводи сајт за транспарентност Оупен сикретс.

Прошле године је променио мишљење о Њусому, гувернеру Калифорније, и дао 190.000 долара за подршку неуспешном опозиву.

Калаканис је дао мање савезним кандидатима, али је новац донирао Клинтоновој три пута.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво