Читај ми!

Novi predsednik Šri Lanke položio zakletvu

Dosadašnji premijer Ranil Vikremesinge položio je zakletvu kao novi predsednik te zemlje, dan nakon što je pobedio na glasanju u parlamentu.

Ranil Vikremesinge je položio zakletvu pred vrhovnim sudijom Džajantom Džajasuirjom, na ceremoniji održanoj u zgradi parlamenta u Kolombu i pozvao građane da se okupe kako bi pronašli izlaz iz najgore ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija.

"Želeo bih da okupim sve kako bi se formirao nacionalni konsenzus o putu napred", rekao je Vikremesinge novinarima nakon molitve u starom budističkom hramu Gangaramaja u Kolombu. 

On je negirao da je blizak klanu Radžapaksa, čijih je sedam članova bilo u vladi od aprila pre nego što su ulični protesti počeli da ih teraju.

"Ja nisam prijatelj Radžapakse. Ja sam prijatelj naroda", rekao je Vikremesinge.

Za Vikremesingea glasalo je 134 od 225 poslanika, nakon što je njegov prethodnik Gotabaja Radžapaksa pobegao iz zemlje i podneo ostavku na svoju funkciju prošle nedelje, nakon što su učesnici protesta upali u njegovu rezidenciju.

Njegov izbor bi mogao da dovede do novih protesta, zbog ogorčenja na vladajuću elitu koja se smatra odgovornom za veliku ekonomske krizu sa nestašicom goriva, hrane i lekova, reklo je nekoliko demonstranata Rojtersu

Vikremesinge bi trebalo da bude na vlasti do 2024, što je ostatak mandata Radžapakse.

понедељак, 04. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара