Читај ми!

Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

Sud u Mineapolisu proglasio je Dereka Šovina, bivšeg policajac iz tog grada krivim za ubistvo nenaoružanog civila Džordža Flojda. Šovin je proglašen krivim po svim tačkama optužnice. Izricanje kazne za osam nedelja. Državni tužilac Minesote Kejt Elison nazvao je presudu "prvim korakom ka pravdi".

Derek Šovin je proglašen krivim za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena.

Nakon što je pročitao presudu porote sudija Piter Kejhil zahvalio se porotnicima na onome što je u tom slučaju nazvao "teškom službom".

"Moram da vam se zahvalim u ime naroda Minesote, ne samo na porotničkoj službi, već i na službi teške dužnosti", rekao je Kejhil.

Maksimalna kazna za nenamerno ubistvo drugog stepena je kazna zatvora ne veća od 40 godina, dok je maksimalna kazna za ubistvo trećeg stepena zatvorska kazna u trajanju do najviše 25 godina.

Za ubistvo drugog stepena maksimalna kazna može biti 10 godina zatvora i/ili 20.000 američkih dolara. 

Izricanje kazne za osam nedelja 

Nakon pročitane presude, sudija Kejhil najavio je naredne, tehničke korake, uključujući zakazivanje izricanja kazne za osam nedelja. 

Kejhil je naveo da će sud "u roku od jedne nedelje" razmotriti pisane argumente Dereka Šovina i objaviti činjenične nalaze o njima. Tada će, ističe, naložiti izveštaj istrage pred izricanje presude, što se može "vratiti" za četiri nedelje". Nakon toga uslediće brifing o izveštaju o istrazi pred izricanje kazne za šest nedelja.

"Za osam nedelja imaćemo presudu", kazao je Kejhil. 

Državni tužilac Minesote Kejt Elison nazvao je presudu prvim korakom ka pravdi. 

"Današnju presudu ne bih nazvao pravdom, jer pravda podrazumeva istinsku obnovu, ali je odgovornost, što je prvi korak ka pravdi", rekao je Elison. 

Stotine okupljenih čekalo je izricanje presude.  

Porotnici koji su čuli izjave 45 svedoka, među kojima su lekari, stručnjaci za upotrebu sile, policajci, slučajni prolaznici i ljude bliske Flojdu, presudu su doneli posle više od 10 sati većanja.

Od 12 porotnika, šest su belci, četvoro Afroamerikanci, a dvoje mešane rase. Sedam je žena, a pet muškaraca.

Sudnicu, zaštićenu bodljikavom žicom i visokim barijerama, čuvaju pripadnici Nacionalne garde.

Pre izricanja presude bezbednosne službe zatvorile su kapiju na sedište policije u Mineapolisu. Gradske službe postavile su i betonske barijere ispred zgrade policije.

Očekuje se obraćanje guvernera Minesote Tima Valza.  

Snimci Šovina, belca, kako sputava Flojda, Afroamerikanca, držeći ga prikovanog kolenom na zemlji dok on uzvikuje "Ne mogu da dišem", uzburkali su Ameriku i izazvali talas višemesečnih protesta 2020. godine. 

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије