Читај ми!

Analena Berbok kandidatkinja Zelenih za nemačku kancelarku

Nemačka stranka Zelenih odredila je svog kandidata za trku za budućeg kancelara Nemačke na predstojećim parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe na jesen.

Dok druge stranke vode unutarpolitičke bitke oko kandidata, Zeleni su pitanje kandidata koji će predvoditi stranku u predizbornoj trci rešili bez medijske halabuke.

Dvoje kandidata bilo je u trci za prvog čoveka Zelenih u izbornoj trci – Analena Berbok i Robert Habek.

Kako je saopšteno na digitalnoj konferenciji za štampu, određeno je da Berbokova bude kandidatkinja za kancelara.

"Oboje smo želeli, a na kraju to može biti samo jedan od nas", rekao je Habek, dodajući da će Berbokova biti nosilac liste.

"Ona je borac, fokusirana, tačno zna šta želi i kako može uz veliku strast da zastupa program Zelenih. Ona će nas predvoditi u predizbornoj trci", dodao je Habek.

Odluka treba još da bude potvrđena na skupštini stranke, sredinom juna, ali je gotovo sigurno da će delegati glasati za nju.

Analena Berbok se, nakon nominacije, u svom obraćanju usredsredila gotovo samo na zaštitu klime. "Zaštita klime je zadatak moje generacije", poručila je ona.

Inače, kod glasača Zelenih ona je daleko popularnija od Habeka. Naime, istraživanja javnog mnjenja su pokazala da bi 52 odsto Zelenih glasalo za nju, a svega 26 odsto bi podržalo Habeka kao nosioca liste.

U ranijim intervjuima rekla je da smatra da može obavljati dužnost kancelarke.

Berbokova je političarka bez iskustva u vlasti, ali ima iskustva u politici. Ona je najpre radila u parlamentu EU, da bi od 2013. postala poslanica u Bundestagu, a od 2018. je zamenica šefa stranke.

Zeleni, aktuelno, mogu da se nadaju mestu kancelara, jer vladajuća CDU/CSU pada u popularnosti, te bi zbog toga nova vlada mogla da bude koalicija koja ne može izbeći ovu stranku.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије