Читај ми!

Довели су Зелене до неслућене популарности, сада се ломе копља ко ће бити кандидат за канцелара

Аналена Бербок и Роберт Хабек су као тандем довели немачке Зелене до неслућене снаге. Али, сада је време да се одлучи ко би од њих двоје био канцелар(ка) у случају изборне победе.

Прича се да ће то ипак бити Бербокова. "Мислим да никоме од нас не пада тешко да каже оном другом: ти си права особа", рекла је Аналена Бербок о односу са Робертом Хабеком и томе ко ће бити кандидат за канцелара.

Њих двоје хармонично као копредседници предводе странку Зелених већ три године, и то до неслућене популарности коју им дају анкете.

Ипак, признала је Бербокова недавно у разговору за Шпигел, за оног од њих двоје ко не буде кандидат биће то "мали ујед за срце".

У понедељак ће неко морати да прогута понос. Тада ће Председништво странке изаћи са предлогом да ли ће Бербокова или Хабек у трку за канцелара.

До сада су све могли заједно, али у Kанцлерамт после избора у септембру теоретски може само једно од њих.

Филозоф и политиколошкиња

До сада су Зелени у изборне трке ишли са тандемом, али то сада себи не смеју да допусте. Наиме, постоје реалне шансе да по први пут предводе владајућу коалицију те да дају канцелара. Онда је ред да бирачи унапред знају ко ће то бити.

Четири анкете објављене ове седмице дају Зеленима 20-23 одсто подршке. Њихове "зелене" теме су у тренду, а уз то су бирачи сити и пандемије и мера и споре набавке вакцина и корупционашких скандала у редовима Демохришћана.

Опција канцеларке Меркел, у којој траје надгорњавање за канцеларског кандидата, према анкетама може да рачуна са 27-31 одсто.

Kоцкице би могле да се сложе тако да Зелени са Социјалдемократама (14-18 одсто) направе коалицију додајући ту или Либерале (9-11 одсто) или Левицу (7-8 одсто).

Роберт Хабек (51) и Аналена Бербок (40) од јануара 2018. предводе Зелене. Деловало је да испрва тај двојац има јасног вођу, Хабека, који је био далеко познатији од млађе колегинице. Но то се током година променило.

Према Kлаусу Ремеу, берлинском дописнику радија Дојчландфунк, Хабек и Бербокова су потпуно различити карактери који се одлично допуњују, али у програмском смислу између њих нема битних разлика.

Хабек, дипломирани филозоф, важи за комуникативнијег и искуснијег – не само због година, већ и јер је био покрајински министар у Шлезвиг-Холштајну на северу Немачке.

Бербокова, по образовању политиколошкиња, одушевила је све у странци сталоженошћу и вођењем рачуна о детаљима.

"Типујем да ће ипак бити Аналена Бербок", каже Улрих Шулте, новинар Тагесцајтунга и аутор књиге "Зелена моћ". Наводно, тако се прича последњих дана по политичким кулоарима Берлина.

Она омиљенија код бирача Зелених, он код осталих

Детаљне анкете овде су за Зелене права главоломка. Једна коју је ове седмице објавио Шпигел показује да више присталица Зелених сматра да је Бербокова боља кандидаткиња (45 наспрам 35 одсто).

Kад се погледају сви бирачи, у предности је Хабек (32 наспрам 25 одсто). Иако су бирачи других партија често неодлучни (или незаинтересовани) за то ко ће бити кандидат Зелених, у очи пада да Хабека погодним сматра чак 36 одсто бирача конзервативаца – дакле више него бирача Зелених.

Kоментатор конзервативног листа Велт сматра да ће се Зелени одлучити за Аналену Бербок, јер им је такав избор угоднији – ем се кандидатура једне жене некако очекује од такве странке, ем је Бербок у самој партији омиљенија и боље умрежена.

Но, како пише Велт, питање је да ли је она бољи избор. Тако би Зелени, пише, пропустили прилику да прерасту свој имиџ и миље у којем обично скупљају гласове.

Kога год да препоручи Председништво странке, то не обавезује страначке делегате да на конгресу у јуну гласају баш за ту особу.

Али сва је прилика да тамо неће ни имати избора, односно да ће се кандидовати само једна особа – она која у понедељак добије подршку Председништва.

Јер, поделе или међусобна конкуренција су ствар коју Зелени упадљиво покушавају да избегну у изборној години.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво